Openbaarheid Wet open overheid (Woo)
Portefeuillehouder: Van der Meij |
---|
Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. Artikel 3.5 van de Woo schrijft voor dat een bestuursorgaan in de begroting aandacht besteedt aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van de wet. In de jaarstukken moeten we verslag doen van de uitvoering van de wet, mede in relatie tot de beleidsvoornemens.
In deze paragraaf lichten wij onze beleidsvoornemens voor 2025 toe.
Actieve openbaarmaking
De Woo noemt elf categorieën van informatie die wij actief openbaar moeten gaan maken. Het was de bedoeling om de actieve openbaarmaking via een landelijke publicatietool te realiseren. De ontwikkeling van deze tool is evenwel afgeblazen. Vooralsnog wordt landelijk alleen een verwijsindex met zoekfunctie ingericht. Aan de hand daarvan en met door de gemeente opgeslagen weblinks wordt de zoeker doorgeleid naar de bij ons opgeslagen informatie. In 2025 voorzien wij de start van een Generiek Publicatieplatform Woo. Met een tiental gemeenten waaronder de gemeenten Rotterdam, Enschede, Zaanstad, Groningen en Assen, starten wij met een initiatief dat is ontwikkeld door Dimpact. Dit is in 2024 begonnen en past binnen de informatiekundige visie Common Ground. Deze ontwikkeling zal koppelen aan de landelijke Woo-zoekfunctie en voldoet aan de wettelijke toegankelijkheidseisen.
Woo-verzoek
Iedereen kan ons altijd vragen om bepaalde informatie openbaar te maken: het Woo-verzoek. Daarbij gaat de Woo ervan uit dat het belang van openbaarheid altijd geldt. Alleen in uitzonderingsgevallen kan een bijzonder belang vóór openbaarmaking gaan.Wij blijven intern collega’s opleiden in het proces van het Woo-verzoek om de kennis binnen de organisatie op peil te houden.