Geachte leden van de raad,

Het blijven financieel onrustige tijden. Het nieuwe kabinet heeft geen maatregelen in het hoofdlijnenakkoord opgenomen om gemeentes in rustiger vaarwater te laten komen. Aan ons dus de taak om te blijven voorbereiden op kortingen vanuit het Rijk de komende jaren. Tegelijk blijven we in ons in VNG- en G40-verband inzetten in Den Haag om de aangekondigde kortingen terug te draaien.

Het jaar 2025 is sluitend, maar helaas is deze begroting de eerste ooit waarbij de jaren in het meerjarenbeeld negatief zijn. Het is onze ambitie om dat de komende tijd om te buigen door, zoals we gewend zijn in de gemeente Haarlemmermeer, een gezond financieel beleid te voeren.

Omdat het financieel onzekere tijden zijn, is het vrijwel zeker dat de programmabegroting zoals die nu voorligt gedurende de komende maanden nog wel zal wijzigen. Uiteraard wordt u over de ontwikkelingen op de hoogte gehouden en heeft u altijd de mogelijkheid bij te sturen. We kijken uit naar een fijne samenwerking om de financiële positie van onze mooie gemeente gezond te houden.

Beryl van Straten
wethouder Financiën