Onderhoud kapitaalgoederen

Tabel 219 

Portefeuillehouder: Booij, Steffens-van de Water

Een substantieel deel van de begroting heeft betrekking op onderhoud van kapitaalgoederen zoals gebouwen, wegen, openbaar groen, riolering en openbare verlichting. De onderhoudslasten zijn verspreid over diverse programma’s en gebaseerd op de door de raad gemaakte keuze(s) van het onderhoud‑ en kwaliteitsniveau.

Deze paragraaf gaat in op de staat van onderhoud en de onderhoudslasten van de kapitaalgoederen.

De volgende kapitaalgoederen in deze paragraaf komen aan de orde:

  1. Sportterreinen
  2. Openbare speel-, sport- en ontmoetingsvoorzieningen
  3. Wegen en (civieltechnische) kunstwerken
  4. Riolering
  5. Openbaar groen
  6. Openbare verlichting
  7. Verkeersregelinstallaties (VRI's)
  8. Watergangen
  9. Begraafplaatsen

1. Sportterreinen

Het onderhoud van sportterreinen bestaat uit diverse activiteiten, zoals het periodiek maaien of vegen, dichten van slidings, rollen, doorspuiten van drains, groot onderhoud tijdens de periode dat de sportvelden niet gebruikt worden, onkruidbestrijding, repareren van hekwerken en ballenvangers, in stand houden van verhardingen en beplantingen en toezicht op het gebruik.
Bij buitensportcomplexen hebben wij 21 kunstgrasvelden. Op grond van nieuwe eisen van de KNVB moeten alle kunstgrasvelden na het achtste speelseizoen na certificering opnieuw een keuring ondergaan. Wij laten alle kunstgrasvelden ouder dan zes jaar ieder jaar keuren door een externe keuringsinstantie, zodat wij op de hoogte blijven van de actuele stand van zaken van de velden en op tijd bij kunnen sturen.
Op grond van de levensduur vervangen wij diverse sportvelden die niet meer voldoen aan de sporttechnische eisen van de NOCF-KNVB 2b. Het betreft zowel kunstgrasvelden als natuurgrasvelden. In 2020 vervangen wij onder andere veld 1 van sportveld IJvelden, veld 1 van Atletiekbaan Hoofddorp, de korfbalvelden van KIOS in Nieuw-Vennep en veld 1 van VV Zwanenburg. Bij de vervanging van kunstgrassportvelden passen wij gecoat rubber toe omdat dit veiliger is en beter te recyclen dan gewoon rubber. Gecoat rubber heeft bovendien een goede sporttechnische kwaliteit en een langere levensduur dan kurk.

2. Openbare speel-, sport- en ontmoetingsvoorzieningen

Wij onderhouden en vervangen openbare speel- sport- en ontmoetingsplekken in de buitenruimte voor de Haarlemmermeerse kinderen en jongeren. Wij waarborgen de veiligheid door twee keer per jaar de speeltoestellen conform de wettelijke veiligheidseisen te inspecteren. Wij verbeteren de kwaliteit van speeltoestellen door op diverse locaties speeltoestellen te vervangen die aan het einde zijn van de technische levensduur, in afstemming met een demografische analyse van de speelplek.

Het beheer van recreatiegebieden betreft het Haarlemmermeerse Bos (115 ha), de Toolenburgerplas (85 ha) en deelgebied 1 van PARK21 (28 ha). 

De vitaliteit van de bomen in PARK21 is een punt van zorg. Op grond van de resultaten van een onderzoek uit 2019 treffen wij maatregelen om de kwaliteit te verbeteren.

Wij richten het beheer van de oudere recreatiegebieden, het Haarlemmermeerse Bos en de Toolenburgerplas, op de duurzame functievervulling van de gebieden voor dagrecreatie, sport, spel en evenementen. Naast het toezicht door de bos-/parkwachters op recreanten en organisatoren van evenementen en activiteiten vindt regulier beheer en onderhoud plaats aan verhardingen, beplantingen, oeverinrichting en terreinmeubilair. In het Haarlemmermeerse Bos en de Toolenburgerplas vervangen wij onderdelen in de openbare ruimte, die aan het einde van de levensduur zijn, vanuit de VOR 3.

3. Wegen en (civieltechnische) kunstwerken

Het begrip Wegen omvat de gemeentelijke verhardingen en de civieltechnische kunstwerken. Wegen is een verzamelnaam voor alle verhardingen die worden aangetroffen binnen het wegprofiel: rijbaan, parkeervak, bushalte, fietspad, trottoir, voetpad etcetera. Kunstwerken zijn onder andere vaste en beweegbare bruggen, viaducten, tunnels, lichte fiets- en voetgangersbruggen en kademuren.

Verhardingen

Maatregelen voor het in stand houden van de gemeentelijke verhardingen zijn gebaseerd op onder andere inspectieresultaten. Relatief kleine maatregelen bekostigen wij uit het onderhoudsbudget.

Uit de meest recente inspecties (2018) blijkt dat er voor wat betreft de kwaliteit van open verhardingen sprake is van achterstalligheid.

Wij investeren extra in het vernieuwen van straten en trottoirs in de woonomgeving. Wij treffen hier gebiedsgerichte maatregelen op locaties die het slechtst scoren in de inspecties, gecombineerd met de laagste tevredenheid onder inwoners over de kwaliteit van hun woonomgeving. Hierbij nemen wij verbeteringen van de toegankelijkheid indien mogelijk en indien nodig mee.

In 2020 vernieuwen wij vanuit de Vernieuwing Openbare Ruimte, fase 3 (VOR 3) onder andere de volgende wegvakken:

Tabel 220 

Wegvak

Kern

Blankenstraat/Verisstraat

Hoofddorp

Aalsmeerderweg

Rijsenhout

Lisserweg (tussen IJweg-Hoofdweg)

Lisserbroek/Nieuw-Vennep

In 2020 verrichten wij regulier onderhoud aan de volgende wegvakken:

Tabel 221 

Wegvak

Kern

Edisonstraat

Badhoevedorp

Kockstraat/Lipkenstraat/Leeghwaterstraat

Hoofddorp

Hoofdweg-Westzijde

Nieuw-Vennep

Muntstraat

Lisserbroek

Mient

Vijfhuizen

Waddenweg/Deltaweg

Hoofddorp

Civieltechnische kunstwerken

De gemeente beheert en onderhoudt civieltechnische kunstwerken (onder andere kades, beweegbare en vaste bruggen, tunnels, viaducten en steigers).
De resultaten van de inspectie van het areaal uit 2019 laten ten opzichte van voorgaande jaren geen verdere afname van het achterstallig onderhoud zien. Voor het areaal dat achterstallig onderhoud vertoont richten wij ons op minimale instandhouding, functionaliteit en voorkoming van kapitaalvernietiging.
Het beheerplan Civieltechnische Kunstwerken geeft op korte en middellange termijn aan welke onderhouds- en vervangingsmaatregelen genomen moeten worden om het areaal in stand te houden. Vanuit de VOR 3 ronden wij de werkzaamheden af aan de beweegbare brug bij Lisse en de restauratie van de monumentale ophaalbrug bij Vijfhuizen. Daarnaast starten wij met de werkzaamheden aan de beweegbare brug in de Dennenlaan/Oranje Nassaustraat tussen Zwanenburg en Halfweg. Aanvullend hierop voeren wij in 2020 bij een aantal vaste bruggen werkzaamheden uit.

4. Riolering

Om aan de zorgplichten voor afval-, hemel- en grondwater te voldoen beheren en onderhouden wij het bijbehorende waterstelsel. Verbeteringsmaatregelen en vervangingen van het bestaande rioolstelsel zijn hier een onderdeel van.

Wij hebben extra aandacht voor het afkoppelen van het afvalwaterstelsel om de hoeveelheid afvalwater bij de zuivering te verminderen en het zuiveringsproces te vergemakkelijken. In Spaarndam vervolgen wij bijvoorbeeld de uitvoering van fase 1A van het afkoppelprogramma Spaarndam (het noordwesten van Spaarndam).

De resultaten van inspecties bepalen de benodigde maatregelen. Hierbij passen wij risico gestuurd beheer toe, gecombineerd met levensduurverlengende maatregelen. Dit betekent dat wij aan de hand van een risicomatrix de benodigde maatregelen voor riolering prioriteren en waar mogelijk goedkopere, levensduurverlengende maatregelen toepassen in plaats van riolering te vervangen. Bij calamiteiten ondernemen wij direct actie.

5. Openbaar Groen

Het openbaar groen bestaat uit bomen en groenvlakken (onder andere gazon, heesters, hagen, bosplantsoen). Wij onderhouden het openbaar groen op basis van de kwaliteitskeuzes van het BKP. De werkzaamheden zijn aanbesteed in de vorm van overeenkomsten en op basis van de gewenste kwaliteit vertaald in beeldbestekken. Wij controleren de kwaliteit van het areaal eens per vier weken door een schouw. Aanvullend krijgen wij besteksmeldingen waarin wordt gerapporteerd over afwijkingen van de afgesproken kwaliteit. Bij onvoldoende kwaliteit moet de aannemer het areaal binnen vijf dagen weer op het vastgestelde kwaliteitsniveau brengen. Alle bomen worden minimaal eens in de vier jaar op veiligheid geïnspecteerd. Hierdoor hebben wij de kwaliteit steeds beter in beeld. Als de veiligheid in het geding is, dan worden maatregelen getroffen, zoals het snoeien of vervangen van de boom. Beplantingen, hagen en gazons worden onderhouden via reguliere onderhoudscontracten. Dit houdt in dat beplantingsvakken onkruidvrij worden gehouden en worden gesnoeid om de (verkeers) veiligheid te waarborgen. Beplantingen met een slechte kwaliteit vervangen wij.

Vanuit de VOR 3 vervangen wij in 2020 bomen en beplantingen onder andere in Nieuw-Vennep (Noordrand en Noordelijke Randweg), Cruquius (Oude Kruisweg), Hoofddorp (C. Pothuisstraat), en Rijsenhout (Stuurboord). Langs de Geniedijk, tussen het N.S.-station en de Hoofdweg (buitenzijde) en tussen de Hoofdweg en de N201 (binnenzijde) vervangen wij populieren door iepen.

6. Openbare verlichting

Voor het onderhoud van Openbare Verlichting (OVL) zijn twee raamovereenkomsten afgesloten. Daarnaast voeren wij vanwege de veiligheid NEN-keuringen uit aan het ondergrondse kabelnet en de OV-kasten.
Lichtmasten vervangen wij op basis van afkeur na het uitvoeren van stabilisatiemetingen.

De bestaande verlichtingsarmaturen vervangen wij verspreid over de gemeente vanuit de VOR 3 aan het einde van de levensduur door dimbare LED-verlichting. Tevens worden in delen van Nieuw-Vennep en in Hoofddorp kabelnet en meetverdeelkasten aan het einde van de levensduur vervangen. Het areaal kabelnet bestaat uit eigen kabelnet en kabelnet in eigendom van Liander. Bij de vervangingen streven wij naar een volledig eigen ondergronds kabelnet. Eigen kabelnet leidt tot minder storingen. Storingen die zich wel voordoen, kunnen wij sneller verhelpen. Dit leidt tot minder klachten van inwoners. Voor het kabelnet in het gebied van voormalig Haarlemmerliede en Spaarnwoude maken wij een uitzondering, hiervoor is het niet rendabel om een eigen net aan te leggen.

Door het toepassen van innovatieve technieken is het mogelijk energie te besparen. Bijvoorbeeld door OVL op gelijkspanning, dynamisch dimmen en het inschakelen van de OVL met gebruik van lichtcellen.

7. Verkeersregelinstallaties (VRI's)

Voor het jaarlijks onderhoud van VRI’s hebben wij een raamovereenkomst afgesloten. Alle VRI’s zijn aangesloten op onze verkeerscentrale. Storingen worden automatisch door de VRI’s aan de verkeerscentrale en de onderhoudsaannemer gemeld en binnen de geldende responsetijden opgelost. Bij het beheer van de VRI’s passen wij innovatieve en/of energiebesparende technieken toe. De VRI’s zijn uitgerust met energiezuinige LED-lampen.

De (partiële of gehele) vernieuwing van VRI’s vindt plaats vanuit de VOR 3. Wij vervangen onder andere de VRI’s op de kruisingen:

  • Hoofdweg Oostzijde/Nieuwe Bennebroekerweg (Hoofddorp)
  • Hoofdwegen/Maria Tesselschadelaan (Calatravabrug, de Luit), (Hoofddorp)
  • Bennebroekerdijk/Meerweg (Zwaanshoek)
  • Busbaan Zuidtangent/Vesting/Waterlinie (Vijfhuizen)
  • Spieringweg/Spaarneweg (Zwaanshoek)
  • Rijkerstreek/Beech Avenue (Schiphol Rijk)
  • Oranje Nassaustraat/Julianastraat (Halfweg)

8. Watergangen

De gemeente beheert watergangen buiten de bebouwde kom en langs de polderwegen, enkele fortgrachten en een enkele vijver binnen het stedelijke gebied. Hoofdwatergangen, zoals tochten en vaarten, worden door het hoogheemraadschap van Rijnland beheerd. Tevens hebben wij voor het beheer van watergangen in stedelijk gebied het convenant Stedelijk Oppervlaktewater afgesloten met het hoogheemraadschap.

Het onderhoud van de watergangen in beheer bij de gemeente bestaat uit het maaien en uithalen van de gemeentelijke watergangen, gezamenlijk met het hoogheemraadschap van Rijnland, het baggeren en het verwijderen van drijfvuil.

Uit het beheerplan Watergangen blijkt achterstalligheid in het onderhoud van de watergangen. Dit betreft vooral het baggeren om watergangen op voldoende diepte te houden en de waterkwaliteit te verbeteren, zodat de watergangen bij hevige regenval overtollig water beter kunnen afvoeren. Wij baggeren incident gestuurd, wanneer het hoogheemraadschap van Rijnland ons hiertoe verplicht. Beschoeiingen, duikers en stuwen worden vervangen vanuit VOR 3. In 2020 vervangen wij verspreid over de gemeente beschoeiing, duikers en stuwen die aan het einde van de levensduur zijn.

9. Begraafplaatsen

De gemeente bezit zes gemeentelijke begraafplaatsen. Twee begraafplaatsen liggen in Nieuw-Vennep (de Taxushof en de Lindenhof), twee in Hoofddorp (de Iepenhof en de Wilgenhof), één in Zwaanshoek (de Meerterpen) en één in Spaarnwoude (De Akker Gods).

Wij beheren de begraafplaatsen op niveau Basis+ van het Beheerkwaliteitplan (BKP).

Het onderhoud bestaat met name uit het dagelijks onderhoud van de graven, het groen, de paden en de objecten. De uitvoerende taken op het gebied van het dagelijks onderhoud en op het gebied van begraven hebben wij uitbesteed aan De Waterwolf. De regie ligt bij de gemeente. De laatste jaren hebben wij door extra onderhoud en vervangingsinvesteringen achterstallig onderhoud weggewerkt. Voor begraafplaats Meerterpen treffen wij alleen de minimale basismaatregelen of maatregelen die te maken hebben met de veiligheid vanwege het onderzoek naar de mogelijkheden om de exploitatie van deze begraafplaats over te dragen aan een marktpartij.

Jaarlijkse onderhoudslasten

Tabel 222 

Omschrijving
(bedragen × 1 mln.)

Realisatie 2018

Begroting 2019

Begroting 2020

1. Vastgoed

1.01 Gebouwen niet voor Openbare dienst

0,37

0,35

0,35

1.02 Brandweerkazernes

0,22

0,29

0,29

1.03 Cultuur

0,80

0,58

0,51

1.04 Sport

1,46

1,47

1,54

1.05 Monumenten, recreatiegebieden, aula en begraafplaatsen

0,66

0,30

0,30

1.06 Jongerencentra en kinderopvang

0,04

0,12

0,12

1.07 Wijk- en Dorpsgebouwen (Sociaal Culturele gebouwen)

0,10

0,30

0,28

1.08 Onderwijs

1,00

1,27

1,27

1.09 Huisvesting Ambtenaren

0,00

0,05

0,05

1.10 Parkeergarage Scorpius

0,31

0,19

0,19

Totaal: 1. Vastgoed

4,96

4,92

4,90

2. Sportterreinen

1,13

1,20

1,16

3. Openbare speel-, sport en ontmoetingsvoorzieningen en recreatiegebieden

3.02 het Haarlemmermeerse Bos en de Toolenburger Plas

0,56

0,69

0,69

3.01 openbare speel- sport en ontmoetingsplekken

0,75

0,72

0,69

Totaal: 3. Openbare speel-, sport en ontmoetingsvoorzieningen en recreatiegebieden

1,31

1.41

1,38

4. Wegen (Civieltechnische) Kunstwerken

6,14

6,24

6,01

5. Riolering

1,64

2,39

2,39

6. Openbaar groen

5,46

6,73

6,39

7. Openbare verlichting

1,04

1,15

1,11

8. Verkeerregelinstallaties (VRI)

0,26

0,41

0,41

9. Watergangen

0,24

0,32

0,29

10. Begraafplaatsen

0,85

0,72

0,68

Totaal

23,03

25,49

24,72