Beleidsdoel A: Een veilige woon- en leefomgeving voor inwoners, ondernemers en bezoekers in de gemeente Haarlemmermeer.

Wat willen wij bereiken en wat gaan wij daarvoor doen?

Onder dit beleidsdoel valt de aanpak van de ‘sociale veiligheid’. We willen de weerbaarheid van onze jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs vergroten door de gecombineerde inzet van preventieve- en repressieve maatregelen. We versterken de aanpak van de jeugdcriminaliteit en pakken criminele aanwas aan. We willen de digitale veiligheid in onze gemeente versterken door met name in te zetten op bewustwording en het voorkomen van slachtofferschap. We zorgen ook dat ons eigen organisatie ten aanzien van deze onderwerpen op orde is. Wij willen de zorg en veiligheid voor kwetsbare personen waarborgen, door een persoonsgerichte aanpak te realiseren voor de verschillende doelgroepen. We willen voorkomen dat de onderwereld structureel verweven raakt met de bovenwereld. Dit doen wij door onder andere in te zetten op een integrale aanpak en een combinatie van bestuurlijke- en strafrechtelijke instrumenten. Speciale aandacht is er voor het uitvoeren van het Programma aanpak ondermijning Schiphol. We willen dat de problematiek met betrekking tot polarisatie, extremisme en radicalisering in onze gemeente klein en beheersbaar blijft, door vooral in te zetten op deskundigheidsbevordering en te investeren op een netwerk van sleutelfunctionarissen.

Activiteiten

  1. Vergroten weerbaarheid jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs

  2. Versterken digitale veiligheid

  3. Waarborgen zorg en veiligheid van kwetsbare personen

  4. Aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit

  5. Tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme

Toelichting

1. Vergroten weerbaarheid jongeren tegen criminaliteit, wapens en drugs

We leggen onze focus op de campagne YouChoose, waarbij we inzetten op het ontmoedigen van steekwapenbezit, drugsgebruik en drugscriminaliteit onder jongeren en het vergroten van veiligheidsgevoelens. Dit doen we in samenwerking met politie, lokale partners en scholen door het gericht aanbieden van talentontwikkeling, workshops en voorlichting. Daarnaast maken we ouders bewust wat de risico’s van drugsgebruik zijn en bieden we handvatten om in gesprek te gaan met hun kind. We gaan inzetten op het voorkomen van criminele aanwas, wat inhoudt dat jongeren terecht komen in de georganiseerde drugscriminaliteit en stimuleren jongeren om op een eerlijke manier geld te verdienen door bijbanen of ondernemerschap.

Daarnaast vervolgen we de persoonsgerichte aanpak met een casusregisseur voor jongeren die afglijden in de criminaliteit om recidive te voorkomen. We zorgen dat de jongeren de nodige hulp krijgen en zetten daarbij gepaste maatregelen in waar dat nodig is. We werken hierbij samen met politie, Openbaar Ministerie (OM), jeugdreclassering en het Zorg- en Veiligheidshuis.

2. Versterken digitale veiligheid

We willen de cyberweerbaarheid van onze inwoners en ondernemers verhogen. Dit doen we door middel van een doelgroepenaanpak gericht op jongeren, ouderen en onze kleine- en middelgrote ondernemers. Per doelgroep zetten we in op activiteiten gericht op slachtofferpreventie en bewustwording. Hiermee willen we de aangiftebereidheid en meldingsbereidheid van slachtoffers verhogen. Via live momenten en voorlichtingsbijeenkomsten gaan we in gesprek met onze inwoners en ondernemers over dit thema. We sluiten ons aan bij nieuwe initiatieven en projecten vanuit Noord-Holland Samen Veilig (NH-VS). Voor daders en dadergroepen zullen er barrières worden opgeworpen vanuit het OM en de politie. We werken structureel samen met politie, OM en met NH-VS.

3. Waarborgen zorg en veiligheid van kwetsbare personen

Voor het waarborgen van zorg en veiligheid van kwetsbare personen investeren en regisseren we op de verbinding tussen partners in het zorg-, stafrecht- en bestuurlijke domein. We leggen de focus op personen met meervoudige, complexe problematiek en/of onbegrepen gedrag waarbij sprake is van een veiligheidsrisico voor de persoon zelf of diens omgeving. Zij krijgen een Persoongerichte Aanpak die erop is gericht om verder afglijden en/of recidive te voorkomen. Ook inwoners die geconfronteerd worden met huiselijk geweld of woonoverlast krijgen een dergelijke aanpak. Voor de uitvoering van de Persoonsgerichte Aanpak is een casusregisseur aangesteld.

Daarnaast is de Levensloopaanpak in het Zorg- en Veiligheidshuis Kennemerland van start gegaan. De Levensloopaanpak is gericht op mensen met onbegrepen gedrag en een hoog veiligheidsrisico. Voor hen is het nodig dat forensische zorg langdurig betrokken blijft en er samenhang is tussen ondersteuning, zorg en veiligheid. Doel: een veiligere samenleving door in te zetten op stabiliteit. De in deze aanpak samenwerkende partijen hebben goede afspraken gemaakt en we gaan met hen aan de slag voor de implementatie en uitvoering van deze aanpak.

4. Aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit

Onze focus ziet op vier thema's binnen de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit namelijk:

  1. aanpak gelegenheidsstructuren op mainport Schiphol;

  2. het tegengaan van ondermijning in het buitengebied;

  3. continueren van de aanpak tegen drugscriminaliteit;

  4. aanpak van (illegale) prostitutie en mensenhandel.

Wij nemen deel aan casuïstiek van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) en dragen daar onze signalen van georganiseerde criminaliteit aan. We voeren de beleidsregels van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) uit en handhaven ons drugsbeleid. We gaan illegale prostitutie tegen en zorgen voor toezicht bij seks- en escortbedrijven en controleren op signalen van illegale prostitutie. We gaan georganiseerde ondermijnende criminaliteit op mainport Schiphol tegen op basis van het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol met een aanzienlijke rijksbijdrage. Dit doen we door in te zetten op een intensieve publiek – private samenwerking. Hierin staan de gebiedsgerichte- en een branchegerichte aanpak en de integriteit van medewerkers op de luchthaven centraal. We zoeken hierbij ook de samenwerking met andere mainports, zoals Rotterdam en de sierteeltsector. De komende jaren willen we meer inzicht krijgen op ondermijning in onze gemeente zodat we gericht interventies kunnen uitvoeren om deze criminaliteit tegen te gaan. Daarnaast willen we de bewustwording en meldingsbereidheid van ondermijnende criminaliteit bij ondernemers en inwoners vergroten.

5. Tegengaan van polarisatie, radicalisering en extremisme

Er wordt een nieuwe Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid (IMV) 2024-2027 opgesteld, waarbij het thema radicalisering verbreed wordt naar maatschappelijke onrust. Hierbij komt er meer aandacht voor trends en wordt er regionaal een trendanalist geworven. Daarnaast wordt er een bovenregionaal informatieoverleg ingericht om deze trends te duiden. Lokaal gaan we verder met het organiseren van een netwerk van sleutelfunctionarissen en investeren we in relaties met verschillende doelgroepen. Op deze manier streven we ernaar op tijd signalen te krijgen, deze te duiden en indien nodig passende hulp te organiseren.

Tabel 17 Wat mag het kosten?

(Bedragen × € 1.000)

JR2022

2023

2024

2025

2026

2027

Beleidsdoel A: Een veilige woon- en leefomgeving voor inwoners, ondernemers en bezoekers in de gemeente Haarlemmermeer.

Baten

1.422

1.026

1.026

1.026

1.026

1.026

Lasten

4.247

4.318

4.250

4.150

4.149

4.135

Saldo

-2.824

-3.293

-3.224

-3.124

-3.124

-3.110

Toelichting op de verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar

Verschillen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

2024

2025

2026

2027

Baten

Overig

-

-

-

-

Totaal Baten

-

-

-

-

Lasten

Overig

68

100

0

14

Totaal Lasten

68

100

0

14