Algemene Reserve grondzaken

De Algemene reserve grondzaken is een risicobuffer voor resultaten van grondexploitaties en wordt waar nodig gebruikt om de Voorziening negatieve resultaten plannen, de Voorziening overige ruimtelijke projecten (voorbereidende grondexploitaties) en de Voorziening overige ruimtelijke projecten (anterieure overeenkomsten) aan te vullen. Afhankelijk van de resultaten vindt respectievelijk een dotatie aan (bij positief resultaat), dan wel een onttrekking uit (bij negatief resultaat) de Algemene reserve grondzaken plaats. Conform de werkwijze zoals vastgelegd in de Verordening Grondzaken 2024 kan er aanvulling dan wel afroming van de reserve plaatsvinden, dit afhankelijk van de minimale en maximale stand van de Algemene reserve grondzaken. Een aanvulling wordt onttrokken uit de Algemene dekkingsreserve, een afroming wordt gedoteerd aan de reserve Schaalsprong (conform raadsbesluit reserve Schaalsprong (2020.0000409).

Ontwikkeling Algemene reserve grondzaken

De gemeente Haarlemmermeer maakt gebruik van uitgebreide scenario- en risicoanalyses. Hierdoor geven de grondexploitaties een realistische verwachting. Er wordt onderscheid gemaakt tussen project specifieke risico’s en conjuncturele risico’s. In overeenstemming met de BBV zijn mogelijke conjuncturele risico’s uit de risicoanalyses van de projecten gehaald en apart opgenomen in de berekening van de benodigde weerstandscapaciteit.

Als grondexploitaties worden herzien worden ook winstverwachtingen bijgesteld. Strategie, programma's en uitgiftetempo worden zo beter afgestemd op de economische omstandigheden. We houden rekening met de huidige geopolitieke spanningen, maar ook met ontwikkelingen als stikstof en netcongestie en het Didam-arrest[1]. Ook de grondprijzen sluiten we zo goed als mogelijk aan op de marktontwikkelingen. Dit alles vanuit de verwachting dat in de toekomst ruimtelijke druk blijft op dit deel van de MRA.

De gerealiseerde winsten uit de grondexploitaties zijn de belangrijkste bron voor de Algemene reserve grondzaken. De eindstand van Algemene reserve grondzaken is - € 1,2 miljoen. Er volgt een storting vanuit de Algemene dekkingsreserve aan de Algemene reserve grondzaken van € 1,2 miljoen. De stand van de reserve Grondzaken bedraagt daarmee € 0,0 miljoen per 1 januari 2024. Daarmee volgt er over 2023 geen afdracht aan de reserve Schaalsprong.

Het beeld van de Algemene reserve grondzaken ziet er als volgt uit:

Tabel 159

Bedragen x € 1 miljoen

MPG 2023

MPG 2024

Stand per 1 januari Algemene reserve Grondzaken

5,9

5,0

1. Verevening grondzaken

5,5

-5,6

2. Overige besluiten

-1,2

-1,5

3. Vennootschapsbelasting

-1,9

0,9

Algemene reserve grondzaken per 31 december

8,3

-1,2

Storting vanuit Algemene Dekkingsreserve

1,2

Storting naar reserve Schaalsprong

-3,3

Algemene reserve grondzaken na verevening

5,0

0,0

[1] Het Didam-arrest (ECLI:NL:HR:2021:1778) geeft nieuwe, verregaande richtlijnen met betrekking tot mededinging bij verkoop, verhuur en uitgifte van gemeentelijk vastgoed.