ICT
Digitalisering gaat verder dan digitale dienstverlening aan inwoners en ondernemers. We leven in een periode van wereldwijde digitale transformatie. Ook de gemeentelijke organisatie wordt steeds meer data gedreven en informatie gestuurd. Het uitgangspunt bij onze stappen in de wereld van data en digitalisering is om communicatie persoonlijk en relevant te houden en aansluiten bij de wensen van de inwoners.
In de komende jaren stellen wij een nieuwe I-visie vast en leggen we daarbij de focus op de volgende ontwikkelingen.
• We werken graag samen met andere gemeenten. Daarbij zien we grote voordelen in het initiatief Common Ground.
• Verder vinden we het belangrijk dat de kwaliteit van onze informatiehuishouding op orde is. We willen daarmee keuzes in beleid kunnen onderbouwen met gedegen data-analyse, en onze dienstverlenende processen ondersteunen met data waar we toch al over beschikken.
• De bescherming van privacy en informatiebeveiliging zijn daarbij randvoorwaardelijk. Daarbij besteden we structureel aandacht aan het beveiligings- en privacy-bewustzijn en de digitale vaardigheden van medewerkers. Informatieveiligheid meten wij via reguliere audits en wij rapporteren via de Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA). We conformeren ons aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Verder nemen we technische maatregelen om de kans op digitale aanvallen te verkleinen. Voor de bescherming van privacy houden we ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Datalekken melden we, indien nodig en conform de AVG, bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de betrokkenen informeren we via ons datalekprotocol.
• We werken al jaren met flexibele werkplekken, thuis, en in de ‘cloud’. Maar ook het zaakgericht werken vernieuwt zich met alle ontwikkelingen die gaande zijn. Denk bijvoorbeeld aan het op één plek vastleggen van gegevens, wat met het verbeteren van de toegankelijkheid de productiviteit kan verbeteren.
• Voor het verwerken van grote hoeveelheden data kunnen we gebruik maken van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Decennialang zijn deze methoden stap voor stap beter geworden in het detecteren van patronen en het classificeren van informatie.
• We maken steeds meer gebruik van de cloud, wat wil zeggen dat software en gegevens beschikbaar worden gesteld via het internet. Daarmee worden we in staat gesteld om flexibel te schalen naar gelang de behoefte.
• Bijna ieder nieuw apparaat wordt tegenwoordig voorzien van een internetaansluiting en wordt daarmee op afstand toegankelijk voor eindgebruikers en voor andere apparaten. Dit heet het ‘Internet of Things’. In de komende jaren worden ook personen, gegevens en processen op een slimme manier gekoppeld. Mensen worden aan elkaar verbonden op een manier die voor hen waarde heeft. Data wordt slim ingezet om betere beslissingen te nemen. En voor processen geldt dat de juiste informatie op het juiste moment aan de juiste persoon (of machine) wordt afgeleverd.
Het bovenstaande realiseren we door het versterken van de IT functie en met name de governance. Hiermee verstevigen we de regie op IT investeringen, tillen deze door iPortfolio-management naar een hoger niveau en voorzien iProjecten van een solide businesscase. Zo beheersen en ontwikkelen we een IT landschap, dat bijdraagt aan ons doel: een slimmer, doelmatiger en goedkoper beleid en beheer.