Vastgoedmanagement

Verbetertrajecten

In juni 2019 is het vervolgonderzoek maatschappelijk vastgoed van de Rekenkamercommissie (2019.0029408) met de raad besproken. Daarin zijn kort gezegd twee aanbevelingen gedaan:

  1. verbeter het inzicht in de doelmatigheid en doeltreffendheid van de vastgoedportefeuille;
  2. kom met een plan van aanpak om het vastgoedmanagement te professionaliseren.

Naar aanleiding daarvan hebben wij eind oktober 2019 de raad per brief (X.2019.13925) geïnformeerd over ons plan van aanpak voor de professionalisering van het vastgoedmanagement. Hierin is een aantal stappen genoemd die moeten leiden tot een doelmatige en doeltreffende vastgoedportefeuille.

Tabel 109 Stappenplan professionalisering vastgoedmanagement

Onderwerp

Datum gereed

I

Een vastgoedadministratie, die actueel, juist en volledig is/blijft en betrouwbaar is. Deze kan daarmee ook de gewenste P&C-producten opleveren.

Eind 2020

II

Herijking van de spelregels rondom vastgoed door het opstellen van een beleidskader Vastgoed.

Begin 2021

III

Opstellen van het eerste Meerjarenperspectief Vastgoed

Eind 2021

IV

Voldoende kennis en kunde bij leidinggevenden en medewerkers.

Na 2022

V

Een open cultuur, die zich kenmerkt door resultaat- en samenwerkingsgerichtheid, feedback geven en nemen, vertrouwen in elkaars vakmanschap, afspraken nakomen en begrip voor fouten.

Na 2022

ad. I
In 2020 worden de belangrijkste data gecontroleerd, zodat vanaf 2021 betrouwbare rapportages beschikbaar kunnen komen, die ons meer inzicht kunnen geven in de portefeuille.

ad. II
In 2015 is het vastgoedportefeuilleplan vastgesteld waarin uitvoeringskaders zijn opgenomen voor het beheren en exploiteren van vastgoed. Vervolgens zijn er aanvullende kaders bijgekomen zoals het gebruik van een kostprijs-dekkende huur en het aan- en verkoopbeleid. Nog uit te werken kaders voor (ver)huur, duurzaamheid en toegankelijkheid worden hieraan toegevoegd. Bij het Plan van Aanpak is aangekondigd dat er in het voorjaar van 2021 een beleidskader vastgoed zal zijn. Dit betreft dan de actualisatie van bestaande kaders aangevuld met de nieuwe kaders waardoor er een integraal vastgoed-beleidskader ontstaat.

ad. III
In 2021 willen wij het eerste Meerjarenperspectief Vastgoed met de raad bespreken. Hiermee bereiken wij grotendeels het doel om meer inzicht krijgen in de prestaties van de vastgoedportefeuille. In het Meerjarenperspectief Vastgoed wordt over een langere periode gekeken naar de prestaties van de (deel)portefeuille(s) inclusief toekomstige wijzigingen van de portefeuille. Een voorbeeld van wijzigingen is een in de eerste helft van 2020 vastgestelde verkooplijst van objecten die niet langer tot de kernportefeuille horen. En in de toekomst worden ook de vastgoedontwikkelingen meegenomen die vanuit het IAP en IHP geinitieerd worden.

ad. IV & V
Deze beide trajecten lopen parallel aan de andere trajecten, maar kennen een langere doorlooptijd.

Naast bovenstaande trajecten, die vooral gericht zijn op het verder ontwikkelen van de beheerkant, lopen er ook nog andere trajecten: Integrale afstemming, Meerjarenperspectief en Verduurzaming.

Integrale afstemming

In juni 2020 is het IAP vastgesteld (2019.0058287). Hiermee is er een werkwijze om integraal (vastgoed-)aanbod op de vraag naar maatschappelijke voorzieningen te bepalen. Door middel van wijkanalyses wordt inzicht verkregen in de behoefte aan voorzieningen bij onze inwoners en zoeken we naar de best mogelijke manier om die voorzieningen te huisvesten. Daarbij kijken we naar onze beleidsdoelen, ons bestaande vastgoed (en dat van derden) en eventuele ontwikkeling van nieuwbouw. Maar ook naar de gebiedsontwikkelingen, de energietransitie en de planning van het IHP. En we zorgen voor juiste betrokkenheid van onze inwoners bij de plannen die uit de wijkanalyse naar voren komen. We hebben afgesproken dat we tenminste vier wijkanalyses per jaar gaan uitvoeren.

Naast het IAP heeft de raad in 2019 het IHP 2.0 vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt met de schoolbesturen over de renovatie van bestaande en ontwikkeling van nieuwe schoolgebouwen voor de periode tot en met 2024. Ook onderwerpen zoals energie-neutrale gebouwen, doordecentralisatie van onderwijshuisvestingsmiddelen en Integrale Kind-centra komen hier aan de orde. In 2021 wordt begonnen met de renovatie en ontwikkeling van de scholen conform het IHP 2.0.

Verduurzaming

In 2021 willen wij dat de gehele portefeuille is voorzien van een energielabel. Bij de Voorjaarsrapportage 2020 zijn budgetten beschikbaar gesteld voor energielabels en het kunnen uitvoeren van energiescans. Beiden geven inzicht in de energieprestatie van de portefeuille en helpen bij het beoordelen welke panden interessant zijn om te verduurzamen.

In mei 2020 heeft de VNG de sectorale routekaart Maatschappelijk vastgoed gepubliceerd waarin richtlijnen worden meegegeven om de duurzaamheidstransitie van maatschappelijk vastgoed te kunnen realiseren voor 2050. Deze wordt vertaald naar de situatie van de gemeente Haarlemmermeer en wij verwachten de routekaart voor de gemeente Haarlemmermeer in 2021 aan de raad aan te bieden. Met behulp van deze routekaart kan het verduurzamen van de vastgoedportefeuille geïntegreerd worden in de beheerplannen en toekomstige wijzigingen in de portefeuille.