Reserve grondzaken

De Algemene reserve grondzaken is een risicobuffer voor resultaten van grondexploitaties en wordt waar nodig gebruikt om de Voorziening negatieve resultaten plannen, de voorziening overige ruimtelijke projecten (voorbereidende grondexploitaties) en de voorziening overige ruimtelijke projecten (anterieure overeenkomsten) aan te vullen. Afhankelijk van de resultaten vindt respectievelijk een dotatie aan (bij positief resultaat) dan wel een onttrekking uit (bij negatief resultaat) de Algemene reserve grondzaken plaats. Op grond van regels met betrekking tot de minimale en maximale stand van de Algemene reserve grondzaken kan er aanvulling dan wel afroming van de reserve plaatsvinden. Een aanvulling wordt onttrokken uit de Algemene dekkingsreserve, een afroming wordt gedoteerd aan de Algemene dekkingsreserve. Eventuele toevoegingen aan de voorzieningen komen ook ten laste van de Algemene reserve grondzaken. Deze werkwijze is vastgelegd in de Verordening Grondzaken 2020 (2020.0000918).

Ontwikkeling Algemene reserve grondzaken

Sinds 2005 maakt de gemeente Haarlemmermeer gebruik van uitgebreide scenario- en risicoanalyses. Dit leidt ertoe dat de grondexploitaties een voorzichtig realistisch beeld geven. Ook de grondprijzen worden voorzichtig geschat. Dit alles vanuit de verwachting dat in de toekomst ruimtelijke druk blijft op dit deel van de metropoolregio.

De belangrijkste beïnvloedende factoren op de Algemene reserve grondzaken zijn de gerealiseerde winsten in de projecten en de vennootschapsbelastingplicht. Onder overige besluiten valt onder andere de onttrekking uit het initiatievenbudget. De stand van de Algemene reserve grondzaken per 1 januari 2021 is als gevolg van de effecten over 2020 uitgekomen op € 1,1 miljoen. Dit houdt in dat er over 2020 geen afdracht aan de Algemene dekkingsreserve is gedaan. Afhankelijk van het uiteindelijke resultaat geldt voor 2021 dat de Algemene reserve grondzaken eerst aangevuld wordt tot de grens van € 5 miljoen, alvorens er een afdracht aan de Algemene dekkingsreserve plaatsvindt.

Het beeld van de Algemene reserve grondzaken ziet er als volgt uit:

Tabel 142 

Bedragen x € 1 miljoen

MPG 2020

MPG 2021

Stand per 1 januari

5,0

3,9

1. Verevening grondzaken

1,8

3,0

2. Overige besluiten

-2,5

-2,2

3. Vennootschapsbelasting

-0,4

-3,6

Stand per 31 december

3,9

1,1

Verevening algemene dekkingsreserve

0,0

0,0

Reserve Grondzaken 31-12 na verevening

3,9

1,1

Strategische heroriëntatie

Onderdeel van de Algemene reserve grondzaken is het kunstbudget en de onttrekking voor het ruimtelijke initiatievenbudget. In de strategische heroriëntatie wordt de dekking voor kunst vanuit de Algemene reserve grondzaken anders ingezet en wordt het ruimtelijke initiatievenbudget verlaagd.