Digitalisering

Onze inwoners en ondernemers verwachten dat zij voor gemeentelijke producten (ook) digitaal bij de gemeente terecht kunnen. Wij zetten in onze Visie op digitalisering (7225689) de mens centraal, zodat de afstand tussen ons als overheid en onze inwoners kleiner wordt. Hierbij is onze inzet om onze systemen mensvaardig en menswaardig in te richten. Daarbij gaan wij uit van de vier serviceprincipes die we hebben beschreven in onze visie dienstverlening (2022.0000375): makkelijk, betrouwbaar, menselijk en verbonden. In de uitvoering maken we keuzes op basis van de vijf opgaven die de VNG heeft beschreven in de Verenigingsstrategie Gemeenten 2024: De informatiesamenleving, Uitvoering en dienstverlening, Fysieke opgaven, De inclusieve samenleving en Democratisch besturen. Deze principes en opgaven hebben wij vertaald naar een uitvoeringsagenda waar wij de komende jaren op sturen.

Bij onze digitalisering verdient informatiebeveiliging blijvend onze aandacht. De wet- en regelgeving is daarbij steeds in ontwikkeling. Zo wordt in de komende periode een nieuwe versie verwacht van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid en daarnaast moet de Nederlandse overheid uiterlijk in 2024 de nieuwe Europese Network en Information Security-richtlijn (NIS2) in wetgeving opnemen. In deze NIS2 worden bestuurders persoonlijk aansprakelijk voor de weerbaarheid van de organisatie. Onze adviseurs en specialisten zorgen ervoor dat deze nieuwe regels als instrument worden ingezet om de gegevens veilig te houden.

Digitale veiligheid en IT security zijn onderwerpen die blijvend veel aandacht vergen. Wij zijn continu bezig om de IT security op een hoog niveau te houden. De kans op een beveiligingsincident wordt zo laag mogelijk gehouden, omdat het duidelijk is dat de gevolgen van een digitale inbraak heel groot kunnen zijn. Hierbij maken we gebruik van audits, pentesten en cybersecurity oefeningen. Een belangrijk aspect dat hier een rol speelt zit ook in de digitale vaardigheden en privacy bewustzijn van alle medewerkers.