Beleidskader Strategisch Grondbeleid 2019-2023

De visie op grondbeleid staat beschreven in het beleidskader Strategisch Grondbeleid (het beleidskader) dat de raad op 14 november 2019 heeft vastgesteld.

In het beleidskader worden de instrumenten van grondbeleid beschreven en beleidsuitgangs-punten aangegeven. In het beleidskader wordt gekozen voor situationeel grondbeleid, waarbij Haarlemmermeer daar waar dat ruimtelijk wenselijk is met gebruikmaking van de meest geëigende instrumenten de gewenste ontwikkeling mogelijk maakt.

De gemeente zal haar publiekrechtelijke instrumentarium benutten om de gewenste ruimtelijke ontwikkeling zo goed mogelijk te sturen. Het kostenverhaal vindt bij voorkeur plaats via een anterieure overeenkomst.

In het beleidskader zijn onder andere de volgende uitgangspunten opgenomen:

  1. bij de onderhandelingen over een anterieure overeenkomst een bijdrage aan ruimtelijke ontwikkelingen af te spreken;
  2. de hoogte van de bijdrage te baseren op de tabel Bijdrage ruimtelijke ontwikkeling (bijlage 1 bij het beleidskader);
  3. de categorieën, waarvoor uitgifte in erfpacht tot de mogelijkheden behoort, zijn onder andere: goedkope woningen (sociale woningbouw), bedrijventerreinen, commerciële vrijetijdsvoorzieningen (leisure) en maatschappelijke voorzieningen.

Verordening Grondzaken

Op 11 juni 2020 is de ‘Verordening Grondzaken 2020’ vastgesteld door de raad. In artikel 20 van de Financiële verordening van onze gemeente is vastgelegd dat wij elke vier jaar de raad een verordening Grondzaken aanbieden. In de verordening Grondzaken liggen de regels vast en zijn instrumenten opgenomen voor de raad en het college om grondzaken in brede zin vorm te geven en te controleren.