Reserve Grondzaken

De Reserve Grondzaken is een risicobuffer voor resultaten van grondexploitaties en wordt waar nodig gebruikt om de Voorziening negatieve resultaten plannen, Verliesvoorziening overige gronden en terreinen en de Voorziening voorbereidende kosten voor grondexploitaties aan te vullen. Afhankelijk van de resultaten vindt respectievelijk een dotatie aan (bij positief resultaat) dan wel een onttrekking uit (bij negatief resultaat) de Reserve Grondzaken plaats. Op grond van regels met betrekking tot de minimale en maximale stand van de Reserve Grondzaken kan er aanvulling dan wel afroming van de reserve plaatsvinden. Een aanvulling wordt onttrokken uit de Algemene dekkingsreserve, een afroming wordt gedoteerd aan de Algemene dekkingsreserve. Eventuele toevoegingen aan de voorzieningen komen ook ten laste van de Reserve Grondzaken. Deze werkwijze is vastgelegd in het Verordening Grondzaken 2020 (2020.0000918).

Ontwikkeling Reserve Grondzaken

Sinds 2005 maakt de gemeente Haarlemmermeer gebruik van uitgebreide scenario- en risicoanalyses. Dit leidt ertoe dat de grondexploitaties een voorzichtig realistisch beeld geven. Sinds de kredietcrisis 2007 zijn de grondexploitaties meerdere malen herzien waarbij winstverwachtingen zijn bijgesteld en strategie, programma's en uitgiftetempo beter zijn afgestemd op de economische omstandigheden. Ook de grondprijzen worden voorzichtig geschat. Dit alles vanuit de verwachting dat in de toekomst ruimtelijke druk blijft op dit deel van de metropoolregio.

De belangrijkste beïnvloedende factoren op de Reserve Grondzaken zijn de gerealiseerde winsten in de projecten en de vennootschapsbelastingplicht. Onder overige besluiten valt onder andere een afdracht aan het kunstbudget. De stand van de Reserve Grondzaken per 01 januari 2020 is als gevolg van de effecten over 2019 uitgekomen op € 3,9 miljoen. Dit houdt in dat er over 2019 geen afdracht aan de Algemene dekkingsreserve is gedaan. Afhankelijk van het uiteindelijke resultaat geldt voor 2020 dat de Reserve Grondzaken eerst aangevuld wordt tot de grens van € 5 miljoen, alvorens er een afdracht aan de Algemene Dekkingsreserve plaatsvindt.

De cijfers zijn exclusief mogelijke gevolgen van de coronacrisis. In het MPG 2021 zal de invloed van deze crisis zichtbaar zijn in de Reserve Grondzaken.

Het beeld van de Reserve Grondzaken ziet er als volgt uit:

Tabel 146 

Bedragen x € 1 miljoen

MPG 2019

MPG 2020

Stand per 1 januari

5,3

5,0

1. Verevening grondzaken

8,7

1,8

2. Overige besluiten

-1,0

-2,5

3. Vennootschapsbelasting

-0,5

-0,4

Stand per 31 december

12,3

3,9

Verevening algemene dekkingsreserve

-7,3

0,0

Reserve Grondzaken 31-12 na verevening

5,0

3,9