6. Openbaar Groen

Het openbaar groen bestaat uit bomen en groenvlakken (onder andere gazon, heesters, hagen, bosplantsoen). Hoe wij het openbaar groen onderhouden is opgenomen in het Beheerplan Bomen en beplanting 2020-2023. Uit het beheerplan blijkt dat de kwaliteit van bomen en beplanting over het algemeen goed is. Alle bomen worden minimaal eens in de vier jaar op veiligheid geïnspecteerd. Hierdoor hebben wij de kwaliteit goed in beeld. Als de veiligheid in het geding is, dan worden maatregelen getroffen, zoals het snoeien of vervangen van de boom. Beplantingsvakken worden onkruidvrij gehouden en deze worden gesnoeid om de (verkeers) veiligheid te waarborgen. Beplantingen met een slechte kwaliteit vervangen wij.
Wij bestrijden invasieve soorten als Japanse duizendknoop en Reuzenbereklauw. Eikenproccessierupsen bestrijden wij zoveel mogelijk biologisch door hun natuurlijke vijanden (vogels en vleermuizen) aan te trekken door nestkasten te plaatsen. Ook kruidenrijke grassen leveren een bijdrage aan de bestrijding van de eikenprocessierups, omdat er veel insekten in deze grassen zijn die weer vogels aantrekken.
Vanuit de VOR 3 vervangen wij in 2021 bomen en beplantingen, waarvan uit de kwaliteitsinspectie is gebleken dat deze in slechte staat zijn. Onder andere in Hoofddorp (Busbaan Muiderbos en Puttersbos, Anna Blamanstraat, Betje Wolffstraat en Ramaerstraat). Wij nemen de vervanging van bomen en beplanting zoveel mogelijk mee in integrale projecten, bijvoorbeeld riolering of verhardingen.