7. Openbare verlichting

Het onderhoud van Openbare Verlichting (OVL) is beschreven in het Beheerplan Openbare Verlichting 2020 -2023. Het huidige onderhoud- en vervangingsregime borgt de kwaliteit en de juiste werking van de OVL en hiermee de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid. Vanwege de veiligheid voeren wij NEN-keuringen uit aan het ondergrondse kabelnet en de OVL-kasten en stabilisatiemetingen aan lichtmasten.
In 2021 maken wij een keuze op basis van de resultaten van de proef in 2020 in Halfweg en Spaarndam met lichtmasten op zonne-energie.
Verlichtingsarmaturen, lichtmasten, ondergronds kabelnet en meetverdeelkasten worden aan het einde van de levensduur vervangen uit de VOR 3. Verlichtingsarmaturen worden vervangen door energiezuinige, dimbare LED-verlichting. Dit gebeurt verspreid over de gemeente, waarbij wij de verlichting in het hele gebied vernieuwen. Bij het vervangen van het kabelnet kiezen wij ervoor om het kabelnet in eigendom van Liander aan het einde van de levensduur te vervangen door eigen net. Eigen kabelnet leidt tot minder storingen. Storingen die zich wel voordoen, kunnen wij sneller verhelpen. Dit leidt tot minder klachten van inwoners. Wij vervangen het kabelnet in delen van Nieuw-Vennep en Spaarndam.