Digitalisering

We leven in een periode van een wereldwijde digitale transformatie. De digitalisering dringt ook door in onze dienstverlening en bedrijfsvoering. Het doel van deze digitalisering is om meer waarde te leveren aan onze inwoners en ondernemers, betere controle te houden op de steeds groeiende verantwoordelijkheden en taken van de gemeente en ook in crisissituaties zoals corona. Zo werkt de gemeentelijke organisatie steeds meer data-gedreven en informatie gestuurd. Het uitgangspunt hierbij is om communicatie persoonlijk en relevant te houden en om nog beter aan te sluiten bij de wensen van de inwoners en bedrijven.

In de komende jaren richten wij ons op de volgende ontwikkelingen:

  • Samenwerking met andere gemeenten. Daarbij zien we grote voordelen in het initiatief ‘Common Ground’. Bij deze nieuwe wijze van de gemeentelijke informatievoorziening wordt data eenmalig vastgelegd om vervolgens vaker te worden toegepast. Hierdoor kan onze informatievoorziening eenvoudiger, sneller en slimmer worden ingericht.
  • Helder en eenduidig beheer en eigenaarschap van data om de kwaliteit, integriteit en beschikbaarheid van de data te garanderen en hier zo ethisch mogelijk mee om te gaan.
  • Privacy- en informatiebeveiliging volgens de laatste standaarden. Naast accurate technische beveiliging besteden we structureel aandacht aan het beveiligings- en privacybewustzijn en de digitale vaardigheden van medewerkers.
  • Overstappen op duurzame cloud-toepassingen, waarbij functionaliteit en gegevens plaats-onafhankelijk en veilig beschikbaar worden gesteld via het internet.

Digitalisering beperkt zich niet alleen tot ICT. Het gaat over techniek en innovatie die de eisen en wensen van de inwoners, ondernemers en ook de medewerkers van onze gemeente volgt. Hierbij ontstaan ook ethische vraagstukken waarbij in de oplossing altijd de menselijke maat de boventoon voert. We houden inwoners en ondernemers verbonden door onze digitale dienstverlening laagdrempelig, betrouwbaar en eenvoudig te maken. Dit doen wij in combinatie met open, transparante en veilige communicatie.

Het bovenstaande realiseren we door het versterken van de IT-functie en met name de verdere ontwikkeling en toepassing van IT-beleid in lijn met onze, op dit moment in ontwikkeling zijnde, IT-strategie. Op deze wijze beheersen en ontwikkelen we een IT-landschap dat bijdraagt aan ons doel: een slimme en doelmatige inrichting van onze digitale informatievoorziening, gericht op de behoeften van inwoners en ondernemers.