Gemeente als werkgever

Werken voor Haarlemmermeer betekent werken voor een gemeente die in de komende decennia doorgroeit naar > 200.000 inwoners en daarmee terecht komt in de top 10 van grootste gemeenten van Nederland. De groei zal gepaard gaan met een schaal- en kwaliteitssprong en vindt plaats in een spannende en dynamische gemeente vol contrasten. Haarlemmermeer heeft nog een forse woningbouwcapaciteit ondanks de beperkingen als gevolg van de luchthaven en de drukte van de metropoolregio. Haarlemmermeer is groen, grijs, dorps en grootstedelijk tegelijkertijd. De opgaven lopen op van kleinschalig tot aan strategisch zonder daarbij concessies te kunnen en willen doen aan de aandacht voor elk van deze opgaven. Het werkt op vele manieren door op onze organisatie en op Haarlemmermeer als werkgever. Het stelt hoge eisen aan de professionaliteit, het strategisch vermogen en capaciteit van de ambtelijke organisatie. Ook vraagt het betrokken medewerkers die groot en klein kunnen denken en doen en daarbij de publieke waarde en de betekenis voor Haarlemmermeer voorop zetten. Het komt tot uitdrukking in onze organisatiekoers ‘Werken vanuit de bedoeling’ en wordt ondersteund door drie kernwaarden: Samen, Waarderend en Professioneel.

Op dit moment is er sprake van een zeer hoge werklast in de organisatie en merken wij dat het op diverse plekken in onze organisatie piept en kraakt. Met aanvullend de huidige ombuigingsopgaven is het een uitdaging om de balans te brengen en te houden tussen de ambities voor Haarlemmermeer en de (ambtelijke) uitvoerbaarheid. Met de strategische heroriëntatie heeft het bestuur voorstellen gedaan om tot die balans te komen. Tegelijkertijd zullen de groeiambities voor Haarlemmermeer ook een toename vragen van de ambtelijke capaciteit. Zonder die versterking zal de organisatie structureel overmatig belast raken met alle nadelige gevolgen van dien. De toekomstbestendigheid van de organisatie hangt hiermee samen. Het HRM beleid van de gemeente Haarlemmermeer richt zich hierop en heeft als hoofddoelstelling om een aantrekkelijk en goed werkgever te zijn en te blijven. Dit is niet alleen een beleidsmatige en waardengedreven overtuiging maar ook een noodzakelijk doel om talenten en expertises te binden, te boeien en fitheid en vitaliteit te behouden. Momenteel gaat daarom specifieke aandacht uit naar de beheersing van werkdruk en verzuim en naar de preventie van verzuim door het gezond en vitaal houden van onze medewerkers.

De bedrijfsvoeringadviseurs dragen met hun kennis en kunde vanuit een positief-kritische en waarderende blik bij aan deze opgaven. Ze helpen bij het tot stand komen en bewaken van de randvoorwaarden en bij het vergroten van strategisch en lerend vermogen in de organisatie.