Beleidsdoel A: Goed onderhouden openbaar groen en bomen, die bijdragen aan een positieve beleving van de openbare ruimte.

Wat willen wij bereiken en wat gaan wij daarvoor doen?

Openbaar groen en bomen

Openbaar groen en bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving en de beleving hiervan door gebruikers. Daarnaast is groen in de openbare ruimte van belang voor klimaatbestendigheid omdat beplanting en grassen overtollig regenwater kunnen vasthouden. Wij streven ernaar het bestaande areaal veilig en vitaal te houden en te voldoen aan de wettelijke zorgplicht. Tevens streven wij naar een groene en kleurrijke openbare ruimte met een gevarieerd areaal (biodiversiteit), waarbij wij de ecologische waarden beschermen en versterken.

Begraafplaatsen

Met de gemeentelijke begraafplaatsen bieden wij onze inwoners plekken voor het herdenken van dierbaren, maar ook ontmoetingsplaatsen, waar de natuur- en cultuurhistorische waarden van de begraafplaatsen kunnen worden beleefd. Wij streven naar goed onderhouden en goed toegankelijke begraafplaatsen.

Strategische heroriëntatie

Wij treffen maatregelen die zo weinig mogelijk gevolgen hebben voor de kwaliteit van de leefomgeving van inwoners. Door risico- en effectgestuurd beheer gaan wij over naar een planmatig contract voor het verwijderen van uitlopers op de stam van bomen en het schoffelen rondom de bomen (boomspiegel). Dit betekent dat uitlopers van bomen voortaan eenmaal per jaar worden verwijderd en dat het onkruid rondom bomen tweemaal per jaar wordt verwijderd.

Activiteiten

  1. Het duurzaam onderhouden van openbaar groen en bomen.
  2. Het vergroten van de betrokkenheid van de gebruikers van openbaar groen en bomen.
  3. Het duurzaam beheren van de gemeentelijke begraafplaatsen.

Toelichting

1. Het duurzaam onderhouden van openbaar groen en bomen

Wij houden het openbaar groen en bomen in goede conditie door de juiste onderhoudsmaatregelen toe te passen. Daarnaast beschermen we bomen en zorgen we zowel ondergronds als bovengronds voor goede groeiomstandigheden. We controleren de staat van de bomen door ze regelmatig te inspecteren. Vanuit onze wettelijke zorgplicht vervangen wij bomen die vanuit inspecties als onveilig worden aangemerkt. Wij verhogen de biodiversiteit door onder andere schrale en kruidenrijke grassen minder vaak te maaien. Op veel locaties maaien we grassen op verschillende tijdstippen waardoor verschillende hoogtes ontstaan. Op een aantal locaties passen we sinusmaaien toe. Dit is een ecologische manier van (slingerend) maaien waardoor een meer gevarieerd beeld ontstaat en de diversiteit aan flora en fauna stijgt. Voor klimaatadaptatie planten wij bomen die onder andere de luchtkwaliteit verbeteren en schaduw geven tijdens de warme zomers. Wij vervangen bomen en beplanting vanuit de Vernieuwing Openbare Ruimte (VOR). In de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen gaan wij nader in op het onderhoud en de vervanging van openbaar groen en bomen.

2. Het vergroten van de betrokkenheid van de gebruikers van openbaar groen en bomen

Wij vergroten de betrokkenheid van inwoners door delen van de groene buitenruimte in zelfbeheer uit te geven. Buurt- en geveltuinen en boomspiegels kunnen worden beheerd door inwoners. Boomspiegels die worden beheerd door omwonenden zijn voorzien van een rood paaltje, zodat de aannemer weet dat hij deze boomspiegel niet mee hoeft te nemen bij het onderhoud. Wij betrekken inwoners bij het renoveren van het openbaar groen zodat hun wensen zoveel mogelijk in de plannen kunnen worden opgenomen. Samen met de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland en Greenbase kijken wij naar meer mogelijkheden om de begroeiing op de randen van de akkers niet te maaien en bloemrijke randen in te zaaien waardoor de biodiversiteit verhoogd wordt en een kleurrijker beeld ontstaat. Ook stemmen we met Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland af of bermen bij deze instanties in beheer minder gemaaid en mogelijk met bloemrijke graszaden ingezaaid kunnen worden.

Via parkmanagementorganisaties op negen bedrijventerreinen worden ook ondernemers betrokken bij het onderhoud van de openbare buitenruimte. Hierdoor hebben zij direct invloed op de staat en de kwaliteit van het terrein. Zij kunnen zelf kiezen voor een hoger onderhoudsniveau. Ook worden ondernemers betrokken bij het beheer en onderhoud van rotondes. In onze gemeente zijn inmiddels 22 rotondes geadopteerd door belangstellende bedrijven, die deze inrichten naar eigen idee. De bedrijven onderhouden de rotondes zelf en hebben hierop als tegenprestatie een (beperkte) reclame-uiting van hun bedrijf.

3. Het duurzaam beheren van de gemeentelijke begraafplaatsen

Wij beheren de begraafplaatsen op niveau A (hoog) van het Beheerkwaliteitplan, om recht te doen aan deze bijzondere gedenkparken. Samen met rechthebbenden en vrijwilligers organiseren wij publieksactiviteiten op de begraafplaatsen en verstrekken wij informatie over de (cultuur)historie van de begraafplaatsen. Door andere vormen van begraven, zoals ecologisch begraven, sluiten wij met onze begraafplaatsen aan bij de wensen van overledenen en nabestaanden.

Tabel 54 Wat mag het kosten?

(Bedragen × € 1.000)

JR2020

2021

2022

2023

2024

2025

Beleidsdoel A: Goed onderhouden openbaar groen en bomen, die bijdragen aan een positieve beleving van de openbare ruimte.

Baten

778

791

802

802

802

802

Lasten

9.709

9.656

9.598

9.541

9.534

9.527

Saldo

-8.931

-8.865

-8.795

-8.739

-8.732

-8.725

Toelichting op de verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar

Verschillen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

2022

2023

2024

2025

Baten

Overig

12

-

-

-

Totaal Baten

12

-

-

-

Lasten

Overig

58

57

7

7

Totaal Lasten

58

57

7

7