Informatiebeheer, informatiebeveiliging en privacy

Informatiebeheer is het stroomlijnen en structureren van informatie van creatie tot vernietiging. Dit blijft zich ontwikkelen door technologische vooruitgang en veranderende wet- en regelgeving. Onze groeiende hoeveelheid informatie moet goed beheerd en beschikbaar zijn, terwijl deze toegankelijk, integer en vertrouwelijk blijft.

Onze focus de komende jaren:

  • samenwerkingsinstrumenten en informatiecultuur: toepassingen zoals Microsoft Teams en SharePoint bevorderen efficiënte samenwerking en vindbaarheid van informatie. Een uniforme manier van werken met deze toepassingen is essentieel;

  • digitale en AI-ontwikkelingen: we digitaliseren documentbeheer en gebruiken geautomatiseerde systemen voor gegevensopslag en -verwerking, inclusief toepassingen die gebruik maken van AI, tekst- en beeldherkenning;

  • security: we investeren in cybersecuritymaatregelen zoals encryptie, toegangscontrole en regelmatige beveiligingsaudits om gegevens te beschermen;

  • data governance en compliance: strikte datagovernance-praktijken zijn nodig om te voldoen aan regelgeving zoals de AVG en om datalekken en -misbruik te voorkomen;

  • duurzaamheid en milieuvriendelijkheid: door papiergebruik te verminderen, energie-efficiënte datacenters te implementeren en recyclingprogramma’s te bevorderen, dragen we bij aan duurzame oplossingen.

Deze ontwikkelingen maken ons informatiebeheer efficiënter, veiliger en beter afgestemd op de huidige technologische en wettelijke eisen.

In een digitale wereld zijn informatiebeveiliging en privacy cruciaal. Digitalisering biedt kansen, maar maakt ons ook kwetsbaarder. Binnen onze organisatie zorgen we dat beveiliging en privacy een prominente plek innemen door "security-by-design" en "privacy-by-design" als standaard te hanteren. We volgen de ontwikkelingen van wet- en regelgeving om tijdig te kunnen anticiperen.

In 2025 intensiveren we de focus op informatiebeveiliging met extra middelen die in 2024 beschikbaar zijn gesteld. Deze middelen worden gebruikt voor hardware- en software-oplossingen en de optimalisatie van operationele werkzaamheden rondom informatiebeveiliging. We vergroten ook de bewustwording in de organisatie over informatiebeveiligingsrisico’s en de borging van privacy bij gegevensverwerking.

Om te voldoen aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de AVG brengen we de vereiste maatregelen goed in kaart en houden we overzicht. Een applicatie voor informatiebeveiliging en privacy is geïntroduceerd en wordt in 2025 verder uitgerold, zodat de gemeentelijke organisatie zicht houdt op risico’s, beheersmaatregelen en opvolging.