Gemeente als werkgever

Werken voor Haarlemmermeer betekent werken voor een gemeente die in de komende decennia doorgroeit naar meer dan 200.000 inwoners. De groei zal gepaard gaan met een schaal- en kwaliteitssprong en vindt plaats in een spannende en dynamische gemeente vol contrasten. Haarlemmermeer heeft nog een forse woningbouwcapaciteit ondanks de beperkingen als gevolg van de luchthaven en de drukte van de metropoolregio. Haarlemmermeer is groen, grijs, dorps en grootstedelijk tegelijkertijd. De opgaven lopen op van kleinschalig tot aan strategisch zonder daarbij concessies te kunnen en willen doen aan de aandacht voor elk van deze opgaven. Het werkt op vele manieren door op onze organisatie en op Haarlemmermeer als werkgever. Het stelt hoge eisen aan de professionaliteit, het strategisch vermogen en capaciteit van de ambtelijke organisatie. Ook vraagt het betrokken medewerkers die groot en klein kunnen denken en doen en daarbij de publieke waarde en de betekenis voor Haarlemmermeer voorop zetten. Het komt tot uitdrukking in onze organisatiekoers ‘Werken vanuit de bedoeling’ en wordt ondersteund door drie kernwaarden: Samen, Waarderend en Professioneel. Het HRM beleid van de gemeente Haarlemmermeer richt zich hierop en heeft als hoofddoelstelling om een aantrekkelijk en goed werkgever te zijn en te blijven.

Dit is niet alleen een beleidsmatige en waardengedreven overtuiging, maar ook een noodzakelijk doel om talenten en expertises te binden, te boeien en fitheid en vitaliteit te behouden.

Door de groeiambities voor Haarlemmermeer en de huidige opgaves in balans te brengen met de huidige ambtelijke capaciteit is heeft het college besloten dat het noodzakelijk is om de ambtelijke organisatie te versterken op meerdere onderdelen en programma’s om de huidige en nieuwe ambities waar te kunnen maken. Er is hiervoor structureel financiële ruimte gecreërd in de begroting.