Thema's

Verduurzaming

De verduurzaming van de gemeentelijke vastgoedportefeuille is een omvangrijke opgave. De Routekaart verduurzaming maatschappelijk vastgoed (2023.7963379) geeft invulling hieraan met als doel een vermindering van de gebouw gebonden CO2-uitstoot van ten minste 55% in 2030 en 95% in 2050. De routekaart werkt niet alles tot in detail uit, maar geeft strategische kaders om stapsgewijs tot uitvoering te komen.

Wij gaan de doelstelling via vijf methoden bereiken:

  1. door het omzetten van de meerjarenonderhoudsplannen (MJOP) naar duurzame MJOP’s (DMOP);

  2. door het projectmatig verduurzamen van vastgoed;

  3. het vervangen van een deel van de portefeuille door sloop of nieuwbouw;

  4. door het compenseren met de inkoop van groen opgewekte energie daar waar volledige verduurzaming niet mogelijk is;

  5. door de verkoop van vastgoed ter verkleining van de portefeuille en direct de uitstoot te verminderen.

Tot 2030 ligt de focus op het projectmatig verduurzamen van zes panden. Hiervoor zijn de eerste haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd. Als blijkt dat het aanpakken van de panden daadwerkelijk leidt tot de gewenste verduurzaming, zullen we overgaan tot uitvoering. Wij gaan in 2025 beginnen met de uitvoering van de eerste twee projecten. De investering die dit vergt wordt gedekt volgens de Spelregels verduurzaming maatschappelijk vastgoed (2024.11039308).

Voor de verduurzaming wordt de reserve Maatschappelijke voorzieningen ingezet. In deze reserve wordt 100% van het netto verkoopresultaat (verkoopopbrengst na aftrek van kosten en eventuele boekwaarde) van gemeentelijk vastgoed gestort. Het doel van deze reserve is het dekken van vervangingen, verduurzamen of investeringen in bestaand gemeentelijk vastgoed met een maatschappelijke functie. Onttrekken uit deze reserve mag alleen voor deze specifieke doelen én met toestemming van de raad. De stand van de reserve is per 31 december 2023 € 3,375 miljoen is gemaximeerd op € 4 miljoen.

Kostprijsdekkende verhuur

Panden

Voor maatschappelijke organisaties die gemeentelijke beleidsmatige activiteiten uitvoeren, wordt gemeentelijk vastgoed kostprijsdekkend verhuurd, waarbij alle interne kosten in de huurprijs zijn verwerkt. Overige huurders betalen een marktconforme huur, maar minimaal kostprijsdekkend. De uitgangspunten voor het bepalen van de kostprijsdekkende huur (KPDH) zijn vastgelegd in de implementatienota's KPDH (2019.0066550 en 2022.0001950). Met het invoeren van de KPDH voldoet de gemeente voor de verhuur van onze panden aan de gedragsregels uit Wet markt en Overheid (wet M&O).

Gronden voor maatschappelijk gebruik

In 2025 is het doel om de sportverenigingen duidelijkheid te geven over de toekomstige huur van de sportaccommodatie. Voor buitensportaccommodaties worden de integrale kosten – in tegenstelling tot de verhuur van panden - nog niet doorberekend, terwijl dit wel verplicht is. Om deze activiteiten toegankelijk te houden, dient er nieuw beleid gemaakt te worden en/of een algemeen belang besluit te worden genomen om te kunnen (blijven) voldoen aan de gedragsregels uit de wet M&O. De voornoemde beleidsproducten aangaande tarifering van buitensportaccommodaties worden eind 2024 ter besluitvorming voorgelegd.

Akoestische maatregelen

Al enige tijd is de gebrekkige akoestiek van een groot deel van de gymzalen in onze gemeente onderwerp van gesprek tussen de schoolbesturen en de gemeente. De huidige akoestiek zorgt voor veel stress en ook uitval bij de vakleerkrachten. Na onderzoek is vast komen te staan dat deze op veel plekken niet aan normen voldoet zoals die door bijvoorbeeld de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding worden gehanteerd. Wij gaan daarom uiterlijk in 2025 de vijftien meest intensief gebruikte binnensportaccommodaties voorzien van akoestische maatregelen. Hiervoor is een bedrag van € 750.000 gereserveerd.