Vastgoedorganisatie
De voornaamste doelstelling van de vastgoedportefeuille is het huisvesten van de ambtelijke organisatie en beleidsmatige activiteiten zoals sport, cultuur, welzijn, recreatie, wonen en onderwijs. Daarnaast houden wij vastgoed aan als strategisch instrument. Vastgoed dat geen beleidsdoel meer dient of geen strategisch nut heeft wordt in beginsel voorgedragen voor verkoop.
De afgelopen jaren heeft de vastgoedorganisatie zich ontwikkeld van een operationele organisatie naar een meer tactisch en strategisch opererende organisatie met een grote advieskracht. Er is een stevig beleidsmatig kader waarmee zij goed uitgerust is om haar taken uit te voeren. Het opstellen en de uitvoering van Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) en de beheerstaken rondom onderwijshuisvesting behoren ook tot de werkzaamheden.
Desalniettemin blijven er uitdagingen in relatie tot alle ontwikkelingen die organisatiebreed spelen waarbij vastgoed een rol speelt. Zo vragen de verkoopopdrachten, de werkzaamheden die voortvloeien uit de gevestigde Wvg, de toegenomen woonhuisvestingsvraag en niet in de laatste plaats de vernieuwings- en verduurzamingsopgave onverminderd veel van de vastgoedorganisatie.
De verantwoording over het portefeuillebeheer doen wij via de paragraaf Vastgoed in de jaarstukken, de programmabegroting en het tweejaarlijkse Meerjarenperspectief Vastgoed.
Meerjarenperspectief Vastgoed
Eind 2024 verschijnt de tweede editie van het Meerjarenperspectief Vastgoed voor de periode 2024-2026. Begin 2022 is de eerste editie van het Meerjarenperspectief Vastgoed 2022-2024 (MPV) (2022.0000212) door het college vastgesteld. In het MPV wordt tweejaarlijks gerapporteerd over het gevoerde vastgoedbeleid en de financiële gevolgen van het beheer. Het MPV biedt aanvullende en uitgebreide informatie over de vastgoedportefeuille in eigendom. Waar nodig worden maatregelen voorgesteld om de werking van de vastgoedportefeuille te verbeteren, risico’s te beheersen en het vastgoed waardevol te houden voor de gemeentelijke opgaven. De meerwaarde van het MPV ligt in het totaaloverzicht van de prestaties en ontwikkelingen van de gemeentelijke vastgoedportefeuille, waardoor gefragmenteerde informatievoorziening wordt voorkomen.
Integraal Accommodatieplan
Vanaf 2019 zijn wij bezig met analyses op basis van het Integraal Accommodatieplan (IAP)
(2019.0058287). Het IAP is een werkwijze om de vraag-aanbodverhouding van maatschappelijke voorzieningen (accommodaties) te analyseren. De accommodaties worden geanalyseerd aan de hand van beleidsmatige, vastgoedtechnische en ruimtelijke richtlijnen. Dit gebeurt op basis van het Beoordelingskader Maatschappelijke Voorzieningen IAP (2021.0000253). In 2023 is de werkwijze geëvalueerd en gewijzigd (2023.7476711). Analyses voeren we nu uit op functies, zoals ontmoeten, binnensport en cultuur. Dit geeft een volledig beeld van de totale vraag en aanbod op het niveau van de gemeente. De analyses worden gebruikt voor het opstellen van langetermijninvesteringsplannen, het Strategisch Perspectief Investeringen (SPI), maar ook voor tactische en strategische afwegingen op kortere termijn. De functies binnensport en ontmoeten zijn opgeleverd. De functie buitensport volgt eind 2024. In 2025 en 2026 worden recreatie en cultuur geanalyseerd waarmee de analyses afgerond zijn.