Beleidsdoel D: Inwoners nemen deel aan een breed aanbod van culturele activiteiten en maken kennis met de culturele historie van Haarlemmermeer, waarvoor wij het cultureel erfgoed behouden.

Wat willen wij bereiken en wat gaan wij daarvoor doen?

Naast wonen, werken, sport en recreëren is een goed cultureel aanbod een essentiële pijler voor het maatschappelijke belevingsniveau van Haarlemmermeer. Wij voeren een cultureel programma uit dat aansluit bij onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Een actief cultuurbeleid met een uitvoeringsprogramma dat ervoor zorgt dat zij nu en in de toekomst met plezier in onze gemeente wonen, werken en verblijven.

De activiteiten van onze culturele instellingen, met name Het Cultuurgebouw, vormen een belangrijk onderdeel van de algemene voorzieningen in de sociale basisinfrastructuur. In deze basisinfrastructuur worden verbindingen gelegd tussen cultuur, zorg, welzijn en sport waardoor samenhangende arrangementen ontstaan die bijdragen aan de beweging van zwaar naar licht.

Naar verwachting bieden wij de raad eind 2020 de evaluatie van het cultuurbeleid van 2017-2020 en de actualisatie van het cultuurbeleid 2021-2024 aan. De coronacrisis heeft een zware wissel getrokken op de culturele organisaties. Wij gaan na op welke wijze deze organisaties zich kunnen blijven inzetten voor cultuur in onze gemeente en het culturele bestel zich op een aanvaardbaar niveau in onze Haarlemmermeerse samenleving kan blijven manifesteren.

Activiteiten

  1. Implementeren actualisatie cultuurbeleid 2021-2024, als onderdeel van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap’
  2. Stimuleren cultureel ondernemerschap
  3. Uitvoering programma Beeldende Kunst en Vormgeving
  4. Uitvoeringsprogramma opstellen conform de speerpunten uit de visie 'Erfgoed omarmen en beleven 2020'

Toelichting

1. Implementeren van de actualisatie van het cultuurbeleid 2021-2024, als onderdeel van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap’

Implementatie en uitvoering van de actualisatie van het cultuurbeleid (2021-2024). Het Cultuurgebouw staat centraal in het culturele netwerk en vormt een toegankelijk toegangspunt voor tal van activiteiten.

2. Stimuleren cultureel ondernemerschap

Naast subsidie kennen culturele organisaties andere inkomensbronnen zoals entreegelden, commerciële inkomsten en overige private bronnen zoals donaties. Wij stimuleren en, waar mogelijk, faciliteren het (cultureel) ondernemerschap en gaan na op welke wijze de culturele organisaties hun financiële draagvlak kunnen vergroten, zonder dat dat conflicteert met de subsidiedoelstellingen.

3. Uitvoering Programma Beeldende Kunst In De Openbare Ruimte en Vormgeving

Voorbereiding en realisatie van ‘Ida’ staan ook de komende periode centraal. ‘Ida’ is een iconische sculptuur die geplaatst gaat worden op een locatie in PARK21. Deze sculptuur van Tom Claassen moet een ‘landmark’ worden voor de hele gemeente Haarlemmermeer.

Verder is de doelstelling een evenwichtige spreiding van het aanbod van beeldende kunst over de gehele gemeente te realiseren. Naast een gedoseerde uitbreiding van het bestand heeft een goede conservering van het bestaande aanbod prioriteit.

Inmiddels is er een representatieve ‘klankbordgroep beeldende kunst in de openbare ruimte’ operationeel. Deze geleding houdt zich de komende jaren bezig met advisering over aankoop en plaatsing van kunstwerken in onze gemeente. Daarnaast heeft deze klankbordgroep ook een signalerende functie over eventueel onderhoud/reparatie van het huidige bestand.

4. Uitvoeringsprogramma opstellen conform de speerpunten uit de visie 'Erfgoed omarmen en beleven'.

In de Erfgoedvisie gemeente Haarlemmermeer 2020-2030: 'Erfgoed omarmen en beleven' hebben we een drietal speerpunten benoemd:

  • Inspireren
  • In stand houden
  • Ontwikkelen

Wij willen ons concentreren op het erfgoed beter inzichtelijk maken zodat men het kan beleven.

Dit gebeurt niet alleen fysiek maar ook digitaal. We zetten ons in om informatie zo goed mogelijk te ontsluiten.

Tabel 29 Wat mag het kosten?

(Bedragen × € 1.000)

JR2019

2020

2021

2022

2023

2024

Beleidsdoel D: Inwoners nemen deel aan een breed aanbod van culturele activiteiten en maken kennis met de culturele historie van Haarlemmermeer, waarvoor wij het cultureel erfgoed behouden.

Baten

6.486

6.330

6.327

6.327

6.327

6.327

Lasten

22.625

23.529

23.708

23.652

23.600

23.547

Saldo

-16.139

-17.198

-17.381

-17.325

-17.274

-17.220

Toelichting op de verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar

Verschillen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

2021

2022

2023

2024

Baten

Huurinkomsten vastgoed

99

-

-

-

Lichtbeeld Windzwaard

-52

-

-

-

Bijdrage Wet educatie beroepsonderwijs

-50

-

-

-

Overig

-1

-

-

-

Totaal Baten

-4

-

-

-

Lasten

Indexering subsidies

-293

-

-

-

Kapitaallasten

-162

56

52

54

Gewijzigde verdeling van personeelslasten

102

-

-

-

Lichtbeeld Windzwaard

52

-

-

-

Subsidie Cultuurgebouw: taalkoppels en -adviseurs

50

-

-

-

Overig

72

0

0

-1

Totaal Lasten

-179

56

52

54

Baten

Het indexeren van de huuropbrengsten levert een structureel voordeel op.

Vanuit de voorziening Onderhoud gebouwen, onderdeel Kunst en Cultuur, is eenmalig in 2020 een bedrag onttrokken voor optimaliseren van het lichtbeeld Windzwaard.

Vanuit de Regionale WEB (Wet educatie beroepsonderwijs)-gelden zijn middelen beschikbaar gesteld voor informeel educatief aanbod. Deze middelen worden besteed aan taalkoppels en -adviseurs (zie de lasten).

Lasten

De indexering van de subsidies met 1,7% leidt tot een verhoging van de lasten op dit beleidsdoel.

Als gevolg van wijzigingen in de investeringen is sprake van een mutatie op de kapitaallasten op dit beleidsdoel. Dit wordt met name veroorzaakt door investering in klimaatmaatregelen aan het Cultuurgebouw en het parkeerterrein Pier K in Nieuw-Vennep.

Als gevolg van een gewijzigde verdeling van personeelslasten over de beleidsdoelen is sprake van lagere doorbelasting in 2021 op dit beleidsdoel.

Lichtbeeld Windzwaard: zie toelichting bij de baten.

Aan het Cultuurgebouw is in 2020 een subsidie verleend voor de realisatie van taalkoppels en
taaladviseurs. De middelen hiervoor zijn vanuit de Regionale WEB (Wet educatie beroepsonderwijs)-gelden beschikbaar gesteld (zie de baten).