Beleidsdoel E: Inwoners beschikken over voldoende aantrekkelijke mogelijkheden om te recreëren, bewegen actief en nemen deel aan sport.

Wat willen wij bereiken en wat gaan wij daarvoor doen?

Inwoners hechten steeds meer belang aan een gevarieerd aanbod van sport- en recreatievoorzieningen en activiteiten in en dichtbij de woonwijken. Zij hebben behoefte aan een multifunctionele leefomgeving om te wandelen, te fietsen, te sporten, te bewegen, zich te vermaken en elkaar te ontmoeten. Sport en bewegen is belangrijk voor alle inwoners. Zij doen dat in georganiseerd verband in specifieke voorzieningen maar veelal ook in een ‘niet of anders georganiseerde’ wijze in de openbare ruimte zoals de recreatiegebieden. We blijven ons derhalve inzetten voor:

  • voldoende sport- en recreatiemogelijkheden dicht bij huis en in de wijk (sport- en gymzalen, spelen, ontmoetingsplekken, buurtparken);
  • voldoende bovenwijkse sportvoorzieningen (buitensportcomplexen, sporthallen en zwembaden);
  • vitale sportorganisaties met een kwalitatief hoogwaardig activiteitenaanbod;
  • recreatiemogelijkheden in centrale openbare ruimten (buurt- en wijkparken);
  • 'groene en blauwe' mogelijkheden in het buitengebied (groen- en recreatiegebieden).

Sport

De opdracht om sport en bewegen als instrument in te zetten om sociaal maatschappelijke doelen te bereiken is de komende jaren van belang. Topsport is een katalysator voor de breedtesport. Wij willen daarom zowel voor de topsport als de breedtesport goede sportfaciliteiten en ondersteuning van sportorganisaties blijven aanbieden. Het behoud van het (sport)voorzieningenniveau is belangrijk voor de leefbaarheid van de woonomgeving, vooral in de kleinere kernen.

Recreatie en toerisme

De restantopgave voor nieuwe groene recreatieruimte uit de Vinex periode-Raamplan

Haarlemmerméér Groen, van ongeveer 350 hectare, wordt (onder andere) met behulp van de compensatiegelden van Schiphol (PASO), in de komende jaren in fasen gerealiseerd in PARK21: een multifunctioneel, metropolitaan landschapspark. Dichter bij huis wordt recreatie mogelijk gemaakt met speel-, sport- en ontmoetingsplekken in de directe woonomgeving en buurt- en wijkparken. Wij stimuleren het plaatsvinden van gevarieerde en aantrekkelijke evenementen. Evenementen zijn voor ons een middel om onder andere het leef- en het vestigingsklimaat te versterken en economische effecten voor de detailhandel en horeca te bevorderen.

Recreatievoorzieningen en een gevarieerd evenementenaanbod bevorderen, naast de functie van noodzakelijke vrijetijdsvoorzieningen voor onze inwoners, bovendien de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor toeristen. Dit toeristisch bezoek leidt tot hogere bestedingen aan horeca- en culturele voorzieningen. In 2021 gaan we het nieuwe beleid toerisme, evenementen en promotie en het geactualiseerde recreatie- en landschapsbeleid implementeren.

Activiteiten

  1. Invulling en uitvoering geven aan de sportvisie
  2. Zorgen voor toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod
  3. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties
  4. Zorgen voor ondersteuning van sportverenigingen en beweegaanbieders
  5. Ondersteuning kern- en groeisporten en talentontwikkeling via het topsportloket
  6. Uitvoeren van het beleid toerisme, evenementen en promotie Haarlemmermeer en de visie recreatie en landschap
  7. Voorbereiden van recreatie deelprojecten in PARK21, uitvoering van de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen en vernieuwing inrichting Haarlemmermeerse Bos

Toelichting

1. Invulling en uitvoering geven aan de sportvisie

De vier pijlers kennen elk hun eigen dynamiek en snelheid. Door middel van het doen van onderzoek en het bundelen van resultaten van bestaande onderzoeken willen we specifieker inzet plegen op groepen die achterblijven in het beweeg- en/of sportgedrag. Team Sportservice en de sportverenigingen zijn bij de uitvoering onze grootste partners, maar andere maatschappelijke partijen worden veelvuldig aangehaakt.

2. Zorgen voor toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod

Naast het realiseren en op peil houden van kwalitatief goede, toegankelijke en laagdrempelige sportaccommodaties, voert Team Sportservice in onze opdracht diverse activiteiten en diensten uit voor alle inwoners en organisaties in Haarlemmermeer. Deze activiteiten en diensten vervullen een belangrijke rol in het behouden en versterken van de fysieke en sociale sportinfrastructuur en dus het fysiek en sociaal in beweging krijgen en houden van alle inwoners van Haarlemmermeer. Groepen die achterblijven in beweeggedrag krijgen prioriteit bij de invulling van projecten.

3. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties

Voor de optimalisering van het beheer en het onderhoud van buitensportaccommodaties wordt gebruik gemaakt van een meerjarenonderhoudsplan. De verwachte groei van het aantal inwoners van onze gemeente resulteert in een tekort aan binnen- en buitensportaccommodaties. In samenwerking met de sportverenigingen en aan de hand van onderzoeksrapporten krijgt sport een plaats in de gebiedsontwikkeling. Daar waar de gebiedsontwikkeling het tekort niet op kan vangen zal gezocht worden naar alternatieve locaties voor nieuw te realiseren voorzieningen.

4. Zorgen voor ondersteuning van sportverenigingen en beweegaanbieders

De inzet van Team Sportservice is er voor een groot deel op gericht om sportverenigingen te ondersteunen bij het uitoefenen van hun basisfunctie als sportaanbieder en daarmee met het behouden/vergroten van hun bestaansrecht. Bovendien wordt gelet op de mate waarin verenigingen maatschappelijk actief zijn of de intentie hebben om een bredere maatschappelijke rol te vervullen. Daarbij worden de banden tussen sportorganisaties/verenigingen en andere maatschappelijke organisaties verder aangetrokken om de kansen te vergroten voor extra activiteitenaanbod en gebruik van voorzieningen, bijvoorbeeld voor de dagbesteding van kwetsbare groepen. Dit jaar zal daarnaast extra aandacht zijn voor de bestrijding van de negatieve effecten van het coronavirus bij de sportaanbieders.

5. Ondersteuning kern- en groeisporten en talentontwikkeling via het topsportloket

Sporten in Haarlemmermeer moet voor iedereen mogelijk zijn, ook voor topsporters en talenten. Topsportloket Haarlemmermeer ondersteunt verenigingen, sporters en evenement-organisatoren bij hun ambities. De banden met het bedrijfsleven worden verstevigd, zodat een extra financiële ondersteuningsmogelijkheid richting de topsporters ontstaat.

6. Uitvoeren van het beleid toerisme, en evenementen en promotie en de visie recreatie en landschap

In 2020 is een nieuwe visie toerisme, evenementen en promotie vastgesteld alsmede een geactualiseerd beleid recreatie en landschap. In 2021 zullen in dit kader verschillende uitvoeringsactiviteiten ter hand worden genomen. De bestaande samenwerking in de MRA, op het gebied van het metropolitaan landschap, toerisme en in het project 'Amsterdam Bezoeken, Holland Zien', zetten wij voort. In aanvulling op het bestaande regionale fietsknooppuntennetwerk en sloepenvaarnetwerk, zal met de regiogemeenten het bewegwijzerde regionaal wandelnetwerk worden voltooid.

7. Voorbereiden van recreatie deelprojecten in PARK21, uitvoering van de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen en vernieuwing inrichting Haarlemmermeerse Bos

PARK21: In 2021 zal het deelgebied Groot Vennep worden ingericht, de planuitwerking voor deelgebied Flumen en het regionaal evenementengebied plaatsvinden en voorts het bestemmingsplan en de Milieueffectrapportage (MER) worden opgesteld.

Projecten Stichting Mainport en Groen: Na afwikkeling van de grondverwerving, zal in 2021 de aanleg starten van de recreatieve en ecologische zone Veldpost ten zuiden van de Schipholweg Badhoevedorp.

In samenwerking met het Recreatieschap Spaarnwoude en Staatsbosbeheer worden kwaliteitsverbeteringen aan landschap en recreatieve voorzieningen voorbereid en uitgevoerd in onder meer de Houtrakpolder, Groene Weelde, Houtrak en Park Zwanenburg.

Haarlemmermeerse Bos: Vanaf 2017 is gefaseerd de vernieuwing van de voormalige Floriadetuinen en andere deelgebieden van het ruim veertig jaar oude Haarlemmermeerse Bos ter hand genomen; in 2021 wordt de volgende serie vernieuwingen uitgevoerd. 

Tabel 30 Wat mag het kosten?

(Bedragen × € 1.000)

JR2019

2020

2021

2022

2023

2024

Beleidsdoel E: Inwoners beschikken over voldoende aantrekkelijke mogelijkheden om te recreëren, bewegen actief en nemen deel aan sport.

Baten

6.215

6.935

7.031

7.031

7.031

7.031

Lasten

25.225

27.065

27.088

27.120

29.780

25.434

Saldo

-19.010

-20.130

-20.057

-20.088

-22.748

-18.402

Toelichting op de verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar

Verschillen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

2021

2022

2023

2024

Baten

Huur

92

-

-

-

Overig

4

-

-

-

Totaal Baten

96

-

-

-

Lasten

Stichting Mainport en Groen projecten

-322

-273

-3.216

4.501

Gewijzigde verdeling van personeelslasten

267

-

-

-

Kapitaallasten

-209

162

281

-149

Versterking inrichting Houtrakpolder

200

-

-

-

Revitalisering Haarlemmermeerse Bos

-50

70

280

-

Indexering subsidies

-40

-

-

-

Werkzaamheden Toolenburgerplas

40

-

-

-

Sportvelden

25

-

-

-

Overig

67

9

-5

-6

Totaal Lasten

-23

-32

-2.660

4.346

Baten

Het indexeren van de huuropbrengsten levert een structureel voordeel op.

Lasten

De geplande uitgaven voor de Stichting Mainport en Groen projecten van Nieuwe Meer en Schaapskooi zijn doorgeschoven naar de komende jaren. De uitvoering is vertraagd omdat meer tijd nodig is voor afstemming over de noodzakelijke maatregelen en overleg met betrokken partijen. Voor het park Vijfhuizen worden nog resterende grondaankopen gedaan, die zijn nagenoeg afgerond. Voor de aanpassing van het Project Groene As wordt verwezen naar het MPI voorjaar 2020. In 2023 zullen de overgenomen projecten van Mainport en Groen naar verwachting afgerond worden. De lasten worden gedekt door een bijdrage uit de reserve Stichting Mainport en Groen.

Als gevolg van een gewijzigde verdeling van personeelslasten over de beleidsdoelen is sprake van lagere doorbelasting in 2021 op dit beleidsdoel.

Als gevolg van wijzigingen in de investeringen is sprake van een mutatie op de kapitaallasten op dit beleidsdoel. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de afschrijvingstermijnen van sportvelden zijn gewijzigd naar aanleiding van de notitie Activabeleid 2019.

In de Voorjaarsrapportage 2020 is besloten om eenmalig in 2020 een budget beschikbaar te stellen van € 200.000 om de landschappelijke en recreatieve inrichting van de Houtrakpolder verder te versterken.

In het kader van de gefaseerde revitalisering van het veertig jaar oude recreatiegebied Haarlemmermeerse Bos worden onder meer de toegangen tot het bos bij de fietstunnels ter hoogte van Dassenbos en Ravensbos verbeterd en de bosvakken en routes in de westrand, in jaarlijkse deelzones, vernieuwd. Voorts worden toiletgebouwen bijgeplaatst en vernieuwd, enkele fiets- en wandelpaden opgeknapt en een speelplaats en aanlegsteiger verbeterd. Het budget wordt gedekt uit de reserve Haarlemmermeerse Bos.

De indexering van de subsidies met 1,7% leidt tot een verhoging van de lasten op dit beleidsdoel.

De werkzaamheden Toolenburgerplas betreft de verbreding van de rondgaande hoofdfiets- en wandelroute en verbetering verlichting. Het incidentele budget in 2020 wordt gedekt uit de reserve Toolenburgerplas.

Voor het onderhoud van de sportvelden voor De Pioniers werpen de tijdige investeringen van de afgelopen jaren hun vruchten af in de vorm van lagere onderhoudskosten.