Beleidsdoel E: Inwoners beschikken over voldoende aantrekkelijke mogelijkheden om te recreëren, bewegen actief en nemen deel aan sport.

Wat willen wij bereiken en wat gaan wij daarvoor doen?

Een multifunctionele leefomgeving die uitnodigt om te wandelen, te fietsen, te sporten, te bewegen en te vermaken, stimuleert het ontmoeten. Sport en bewegen geeft mensen plezier, uitdaging, voldoening en beleving en draagt bij aan een samenleving waarin mensen zich verbonden voelen. Hierdoor heeft sport en bewegen een gunstig effect op gezondheid en sociaal welzijn. We blijven ons inzetten voor:

  • voldoende sport- en recreatiemogelijkheden dicht bij huis en in de wijk (sport- en gymzalen, spelen, ontmoetingsplekken en buurtparken);

  • goed toegankelijke en voldoende bovenwijkse sportvoorzieningen (buitensportcomplexen, sporthallen en zwembaden);

  • sportprogrammering om zoveel mogelijk Haarlemmermeerders structureel te laten bewegen of sporten;

  • vitale sportorganisaties met een kwalitatief hoogwaardig activiteitenaanbod.


Sport

De inzet is om zoveel mogelijk inwoners met plezier te laten sporten en bewegen, zodat iedereen die dat wil, kan sporten en bewegen naar eigen mogelijkheden, van recreant tot talent. Sport en bewegen blijven we inzetten als instrument om sociaal maatschappelijke doelen te bereiken. Daarom bieden wij sportfaciliteiten aan, ondersteunen we sportverenigingen en stimuleren wij sport en bewegen in de wijken. Topsporttalenten ondersteunen we in hun weg naar de topsport. Met de groei van de gemeente ontstaat er een grotere behoefte aan sportaccommodaties. Het behoud van het (sport)voorzieningenniveau is belangrijk voor de leefbaarheid van de woonomgeving.

Recreatie en toerisme

Veel vrijetijdsactiviteiten in de buitenlucht van onze inwoners (en bezoekers) vinden plaats in aangelegde groengebieden. Zeer hoge bezoekersaantallen zien we in de gebieden Houtrak, Haarlemmermeerse Bos en Toolenburgerplas, maar ook de kleine, rustige gebieden zijn belangrijk. We streven naar voldoende en gevarieerde groengebieden die toegankelijk zijn voor iedereen en het verbeteren van de recreatieve netwerken. De geplande groengebieden in PARK21 worden met prioriteit tot ontwikkeling gebracht. Dichter bij huis wordt recreatie mogelijk gemaakt met speel-, sport- en ontmoetingsplekken in de directe woonomgeving en buurt- en wijkparken.
Wij stimuleren het plaatsvinden van gevarieerde en aantrekkelijke evenementen. Evenementen zijn voor ons een middel om onder andere het leef- en het vestigingsklimaat te versterken en economische effecten voor de detailhandel en horeca te bevorderen. In 2023 gaan we het nieuwe beleid landschap en recreatie, en het beleid toerisme, evenementen en promotie implementeren.

Activiteiten

  1. Zorgen voor een toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod

  2. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties

  3. Zorgen voor ondersteuning van sportverenigingen en beweegaanbieders

  4. Zorgen voor ondersteuning van talentontwikkeling

  5. Uitvoeren van de Visie Landschap en Recreatie, het beleid Toerisme, evenementen en promotie Haarlemmermeer

  6. Voorbereiden van recreatie deelprojecten in PARK21, uitvoering van de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen, voorbereiden groen- en recreatieprojecten bij Abbenes, Hoofddorp en Zwanenburg

Toelichting

1. Zorgen voor toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod

Om uitvoering te geven aan de doelstellingen uit de sportnota 'Haarlemermeer met sport en bewegen positief gezond', organiseert Team Sportservice Haarlemmermeer diverse activiteiten en biedt zij diensten aan voor verenigingen en maatschappelijke organisaties. Deze activiteiten en diensten vervullen een belangrijke rol in het behouden en versterken van de fysieke en sociale sportinfrastructuur en dus het in beweging krijgen en houden van alle inwoners van Haarlemmermeer. We zetten in op groepen die achterblijven in het beweeg- en/of sportgedrag. Team Sportservice Haarlemmermeer stimuleert jeugd en jongeren door kennismakingslessen, programmering in wijken en de organisatie van vakantieactiviteiten. Zo kan op laagdrempelige wijze kennis gemaakt worden met sport en de sportverenigingen. In regioverband faciliteren we een coördinator aangepast sporten om de drempels die inwoners met een beperking ervaren om te gaan sporten, te verlagen. We maken gebruik van de rijksregeling Brede Regeling Combinatiefuncties.

De subsidieregeling Verenigingsondersteuning Sport zetten we in ten behoeve van de financiële toegankelijkheid van de binnensport voor jeugdigen. Sportorganisaties die het betreffen worden gecompenseerd voor gestegen onroerendezaakbelasting als gevolg van hantering van marktconforme grondprijzen voor onroerend goed. Met deze compensatie wordt beoogd de basissporten betaalbaar te houden.

2. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties

Voor de exploitatie en beheer van de binnensportaccommodaties zijn meerjarige exploitatieovereenkomsten gesloten met Sportfondsen Haarlemmermeer en met Sportfondsen Koning Willem-Alexander. Voor de optimalisering van het beheer en het onderhoud van buitensportaccommodaties wordt gebruik gemaakt van een meerjaren onderhoudsplan.

De verwachte groei van het aantal inwoners van onze gemeente resulteert in een tekort aan binnen- en buitensportaccommodaties. Sport heeft een plaats in de gebiedsontwikkeling. We doen dit aan de hand van onderzoeksrapporten en werken hierin samen met de sportverenigingen. Daar waar de gebiedsontwikkeling het tekort niet op kan vangen zoeken we naar alternatieve locaties voor nieuw te realiseren voorzieningen. We stellen een plan op dat in beeld brengt op welke wijze de noodzakelijke groei van het aantal sportaccommodaties gerealiseerd wordt.

3. Zorgen voor ondersteuning van sportverenigingen en beweegaanbieders

Team Sportservice Haarlemmermeer ondersteunt verenigingen op bestuurlijk en organisatorisch vlak door het inzetten van verenigingsadviseurs of het aanbieden van deskundigheidsbevordering. De inzet van Team Sportservice Haarlemmermeer is er voor een groot deel op gericht om sportverenigingen te ondersteunen bij het uitoefenen van hun basisfunctie als sportaanbieder en daarmee met het behouden/vergroten van hun bestaansrecht. Samen met sportverenigingen werken we aan een grotere maatschappelijke rol. We stimuleren dat (vitale) verenigingen de samenwerking aangaan met andere sportinitiatieven, het onderwijs of de zorg om zo bij te dragen aan een gezondere samenleving/ verhoging van de leefbaarheid. Dit kan leiden tot een nieuw/aanvullend sport- en beweegaanbod of sport wordt ingezet om een ander doel te bereiken. Daarbij worden de banden tussen sportorganisaties/verenigingen en andere maatschappelijke organisaties verder aangetrokken om de kansen te vergroten voor extra activiteitenaanbod en het beter gebruiken van maatschappelijke voorzieningen.

4. Zorgen voor ondersteuning van talentontwikkeling

We ondersteunen talenten die op weg zijn naar de topsport. Hiertoe faciliteren wij het Topsportloket Haarlemmermeer. Zij ondersteunt kern- en groeisportverenigingen, sporters en evenementorganisatoren bij hun ambities. De banden met ondernemers worden door het Topsportloket verstevigd, zodat een extra financiële ondersteuningsmogelijkheid richting de talenten en topsporters ontstaat.

5. Uitvoeren van de Visie Landschap en Recreatie, het beleid Toerisme, evenementen en promotie Haarlemmermeer

In 2023 zullen verschillende uitvoeringsactiviteiten ter hand worden genomen, voortvloeiend uit de Visie Landschap en Recreatie (2022) en de beleidsnota Toerisme, evenementen, promotie (2020). De bestaande samenwerking in de MRA, op het gebied van het metropolitaan landschap, het toerisme en in het project Amsterdam Bezoeken, Holland Zien, zetten wij voort. Begin 2023 zal met de regiogemeenten het bewegwijzerde regionaal wandelnetwerk worden voltooid.

6. Voorbereiden van recreatie deelprojecten in PARK21, uitvoering van de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen, voorbereiden groen- en recreatieprojecten bij Abbenes, Hoofddorp en Zwanenburg

PARK21: in 2023 zal de verdere planuitwerking en start uitvoering plaatsvinden voor de inrichting van het deelgebied Groot Vennep, Flumen en het Park-evenementengebied.

Mainport en Groen: na afwikkeling van de grondverwerving, zal in 2023 de aanleg starten van de recreatieve en ecologische zone Veldpost ten zuiden van de Schipholweg Badhoevedorp en voorts de landschappelijke en recreatieve ontwikkeling van de Plesmanhoek.

In samenwerking met het recreatieschap Spaarnwoude en Staatsbosbeheer worden kwaliteitsverbeteringen aan landschap en recreatieve voorzieningen voorbereid en uitgevoerd in onder meer de gebieden Zwaansbroek, de Groene Weelde en Houtrak.

Tabel 34 Wat mag het kosten?

(Bedragen × € 1.000)

JR2021

2022

2023

2024

2025

2026

Beleidsdoel E: Inwoners beschikken over voldoende aantrekkelijke mogelijkheden om te recreëren, bewegen actief en nemen deel aan sport.

Baten

8.599

7.147

7.117

7.117

7.116

7.116

Lasten

27.119

30.503

28.756

27.483

27.023

26.891

Saldo

-18.520

-23.356

-21.639

-20.365

-19.907

-19.775

Toelichting op de verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar

Verschillen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

2023

2024

2025

2026

Baten

Overig

-30

-

-1

-

Totaal Baten

-30

-

-1

-

Lasten

Revitalisering Haarlemmermeerse Bos

650

-

-

-

Ontwikkeling Bovenplans groen

360

-

-

-

Voorziening groot onderhoud gebouwen

-350

-

-

-

Stichting Mainport en Groen projecten

323

244

339

27

Budgetoverheveling

292

-

-

-

Strategische heroriëntatie

120

756

107

-

Kapitaallasten

105

-17

128

120

Stormschade

92

-

-

-

Toerisme, evenementen en promotie 2020-2025

-

210

-

-

Overig

155

80

-115

-15

Totaal Lasten

1.747

1.273

459

132

Lasten

In het kader van de gefaseerde revitalisering van het ruim veertig jaar oude recreatiegebied Haarlemmermeerse Bos worden in 2022 onder meer de toegangen tot het bos bij de fietstunnel ter hoogte van Ravensbos en de brug over de IJtocht verbeterd en worden de bosvakken en routes in de westrand, in jaarlijkse deelzones, vernieuwd. Voorts worden enkele fiets- en wandelpaden opgeknapt en een speelplaats verbeterd. Het budget wordt gedekt uit de reserve Haarlemmermeerse Bos.

In het programma Bovenplans groen voor de Schaalsprong woningbouw en de Visie landschap en Recreatie zijn bovenplanse groenprojecten voor de korte en langere termijn opgenomen. Uit dit programma is in 2022 de herinrichting en verbetering gestart van de staatsbosbeheergebieden tot bovenplans groen in samenwerking met Staatsbosbeheer die een gelijke bijdrage levert. Onze aandeel wordt geraamd op € 360.000 in 2022. Het budget wordt gedekt uit de reserve Schaalsprong.

De voorziening groot onderhoud gebouwen is gebaseerd op onderliggende onderhoudsplannen. Deze plannen actualiseren we een keer per vier jaar. De actualisatie in het eerste half jaar van 2022 laat zien dat de huidige dotatie in de voorziening niet voldoende is om het gemeentelijke vastgoed voor de komende tien jaar in stand te houden. Met het raadsvoorstel Actualisatie meerjarenonderhoudsplanning 2022-2031 van 12 juli 2022 (2022.0001584) wordt de raad voorgesteld om de jaarlijkse dotatie te verhogen.

De geplande uitgaven voor de Stichting Mainport en Groen projecten van Nieuwe Meer en Schaapskooi schuiven door naar de komende jaren. De uitvoering van het project Nieuwe Meer is vertraagd vanwege afstemming over de maatregelen en overleg met betrokken partijen. Voor het park Vijfhuizen worden dit jaar nog resterende grondaankopen gedaan. In 2024 zullen de hiervoor genoemde projecten van Mainport en Groen naar verwachting afgerond worden. Voor de aanpassing van het Project Groene As wordt verwezen naar het MPI voorjaar 2022. De lasten worden gedekt door een bijdrage uit de reserve Stichting Mainport en Groen.

Vanwege de budgetoverheveling bij de Jaarstukken 2021 zijn er in 2022 extra middelen beschikbaar voor het uitvoeren van huurcompensatie voor sportverenigingen in verband met de coronacrisis en voor de versterking inrichting Houtrakpolder.

Voor een toelichting op de strategische heroriëntatie (ombuigingen) wordt verwezen naar het hoofdstuk Financiële recapitulatie strategische heroriëntatie in de Financiële begroting.

Als gevolg van wijzigingen in de investeringen is sprake van een mutatie op de kapitaallasten op dit beleidsdoel.

Als gevolg van de stormschade aan recreatiegebieden, speelplekken en sportvelden is er incidenteel budget beschikbaar gesteld bij de Voorjaarsrapportage 2022.

In de Voorjaarsrapportage 2022 is incidenteel budget beschikbaar gesteld voor de jaren 2022 en 2023 voor diverse stimuleringsmaatregelen voor toerisme, evenementen en promotie.