Beleidsdoel D: Inwoners nemen deel aan een breed aanbod van culturele activiteiten en maken kennis met de culturele historie van de Haarlemmermeer, waarvoor wij het cultureel erfgoed behouden.

Wat willen wij bereiken en wat gaan wij daarvoor doen?

Naast wonen, werken, sport en recreëren is een goed cultureel aanbod een essentiële pijler voor het maatschappelijke belevingsniveau van Haarlemmermeer. Wij voeren een cultureel programma uit dat aansluit bij onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Een actief cultuurbeleid met een uitvoeringsprogramma dat ervoor zorgt dat zij nu en in de toekomst met plezier in onze gemeente wonen, werken en verblijven.

De activiteiten van onze culturele instellingen, met name het Cultuurgebouw, vormen een belangrijk onderdeel van de algemene voorzieningen in de sociale basisinfrastructuur. In deze basisinfrastructuur worden verbindingen gelegd tussen cultuur, zorg, welzijn en sport waardoor samenhangende arrangementen ontstaan die sterker dan nu bijdragen aan de beweging van zwaar naar licht.

In ons erfgoedbeleid stellen wij ons ten doel de cultuurhistorische waarden van Haarlemmermeer te behouden en zichtbaar maken, draagvlak te creëren en de identiteit te versterken. Musea, kunst, architectuur en cultuurhistorie tonen die landschappelijke en culturele kenmerken aan inwoners en bezoekers en leggen verbindingen tussen de sporen uit het verleden en de hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen in onze gemeente. Het voeren van een proactief erfgoedbeleid is daarvoor belangrijk, zoals is weergegeven in de nota ‘Erfgoed op de kaart’. Hierin ligt de nadruk op materieel erfgoed in verband met de directe wettelijke verantwoordelijkheid en het stimuleren van monumenteigenaren door middel van een goede informatievoorziening en subsidiemogelijkheden.

Activiteiten

  1. Implementeren van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap’
  2. Musea en erfgoed; uitvoeren ambitieniveau 2 conform nota ‘Erfgoed op de kaart’
  3. Uitvoeren Visie op de Geniedijk in Haarlemmermeer en behouden en duurzaam ontwikkelen van de Stelling van Amsterdam
  4. Stimuleren cultureel ondernemerschap
  5. Uitvoering programma Beeldende Kunst en Vormgeving

Toelichting

1. Implementeren van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap’

Wij evalueren de tweede fase van de uitvoering van de cultuurnota ‘Ruimte voor Cultuur, kansen voor ondernemerschap’ (2017-2020). Tevens bereiden wij het cultuurbeleid en de uitvoering voor de volgende periode voor (2021-2024). Het effect van de meerwaarde van de juridische fusie van de vijf labels van Het Cultuurgebouw gaat in 2020 zijn beslag krijgen, waarbij Het Cultuurgebouw nog meer een vanzelfsprekend, uitdagend en toegankelijk ankerpunt is. Tevens nemen we besluit over de huisvesting van de bibliotheek Nieuw-Vennep.

2. Musea en erfgoed; uitvoeren ambitieniveau 2 conform nota ‘Erfgoed op de kaart’

Wij hebben najaar 2019 het geactualiseerde erfgoedbeleid 2019-2023 opgesteld, op basis van de speerpunten uit de nota ‘Erfgoed op de kaart’. Daarin hebben wij opgenomen dat wij ons concentreren op musea die het verhaal van Haarlemmermeer vertellen en zo bijdragen aan de identiteit van onze gemeente. Voorts zetten wij ons in voor het ordenen en ontsluiten van kennis over erfgoed en cultuur, wordt erfgoed nog meer geïntegreerd in het omgevingsbeleid en willen wij het verhaal van Haarlemmermeer beter bekend en zichtbaar maken. Wij houden onze parels in ere, met name door behoud van de monumenten in onze gemeente en het in stand houden van de unieke waarden van onze ringvaart en ringdijk.

3. Uitvoeren Visie op de Geniedijk in Haarlemmermeer en behouden en duurzaam ontwikkelen van de Stelling van Amsterdam

In 2009 is de Visie op de Geniedijk vastgesteld. Naar aanleiding hiervan is de (her)ontwikkeling van de forten en batterijen en toebehoren ter hand genomen. We continueren het ingezette beleid voor restauratie en herbestemming van de forten, in 2020 gaat dat in het bijzonder gelden voor fort bij Aalsmeer.

4. Stimuleren cultureel ondernemerschap

Naast subsidie kennen culturele organisaties andere inkomensbronnen zoals entreegelden, commerciële inkomsten en overige private bronnen zoals donaties. Wij stimuleren en, waar mogelijk, faciliteren het (cultureel) ondernemerschap en gaan na op welke wijze de culturele organisaties hun financiële draagvlak kunnen vergroten, zonder dat dat conflicteert met de subsidiedoelstellingen.

5. Uitvoering programma Beeldende Kunst en Vormgeving

Ook in 2020 staat de uitvoering van het programma Beeldende Kunst en Vormgeving in het teken van de realisatie van ‘Ida’, een monumentale sculptuur in PARK21. Voorts continueren we het beleid om Beeldende Kunst te integreren bij nieuwe bouwprojecten.

In 2020 is een onafhankelijke klankbordgroep Beeldende Kunst met inwoners operationeel, die adviseert bij de aankoop en plaatsing van beeldende kunst in de openbare ruimte.

Tabel 69 Wat mag het kosten?

(Bedragen × € 1.000)

JR2018

2019

2020

2021

2022

2023

Beleidsdoel D: Inwoners nemen deel aan een breed aanbod van culturele activiteiten en maken kennis met de culturele historie van de Haarlemmermeer, waarvoor wij het cultureel erfgoed behouden.

Baten

6.465

6.190

6.134

6.134

6.134

6.134

Lasten

23.073

22.833

23.064

22.959

22.909

22.857

Saldo

-16.608

-16.642

-16.930

-16.825

-16.775

-16.724

Toelichting op de verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar

Tabel 70 

Verschillen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

2020

2021

2022

2023

Baten

Bijdrage Wet educatie beroepsonderwijs

-150

-

-

-

Indexering huur

89

-

-

-

Oude Raadhuis

57

-

-

-

Lichtbeeld Windzwaard

-52

-

-

-

Overig

-1

-

-

0

Totaal Baten

-57

-

-

0

Lasten

Kapitaallasten

-325

37

-

-

Indexering subsidies

-251

-

-

-

Subsidie Cultuurgebouw: taalkoppels en -adviseurs

150

-

-

-

Haarlemmermeermuseum de Cruquius

65

-

-

-

Lichtbeeld Windzwaard

52

-

-

-

Gewijzigde verdeling van personeelslasten

-

68

-

-

Overig

78

0

50

51

Totaal Lasten

-231

105

50

51

Tabel 71 

Baten

Vanuit de Regionale WEB (Wet educatie beroepsonderwijs)-gelden zijn middelen beschikbaar gesteld voor informeel educatief aanbod. Deze middelen worden besteed aan taalkoppels en -adviseurs (zie de lasten).

Conform de Voorjaarsrapportage 2019 zijn de huren met 1,5% geïndexeerd.

Het Oude Raadhuis wordt vanaf 2020 verhuurd als horecabestemming. Dit geeft een structureel voordeel.

Vanuit de voorziening Onderhoud gebouwen, onderdeel Kunst en Cultuur, is eenmalig in 2019 een bedrag onttrokken voor optimaliseren van het lichtbeeld Windzwaard.

Lasten

Als gevolg van wijzigingen in de investeringen van culturele instellingen is sprake van een mutatie op de kapitaallasten.

De indexering van de subsidies met 1,5% leidt tot een verhoging van de lasten op dit beleidsdoel.

Aan het Cultuurgebouw is in 2019 een subsidie verleend voor de realisatie van taalkoppels en taaladviseurs. De middelen hiervoor zijn vanuit de Regionale WEB (Wet educatie beroepsonderwijs)-gelden beschikbaar gesteld (zie de baten).

Conform raadsvoorstel 2018.0035016 Nieuwbouw, restauratie en herinrichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius, worden de kapitaallasten van de verstrekte bijdrage deels gedekt door een verlaging van de materiële budgetten van de cultuurbegroting.

Lichtbeeld Windzwaard: zie toelichting bij de baten.

Als gevolg van een gewijzigde verdeling van personeelslasten over de beleidsdoelen is sprake van lagere doorbelasting in 2020 op dit beleidsdoel.