Beleidsdoel E: Inwoners beschikken over voldoende aantrekkelijke mogelijkheden om te recreëren, bewegen actief en nemen deel aan sport.

Wat willen wij bereiken en wat gaan wij daarvoor doen?

Inwoners hechten steeds meer belang aan een gevarieerd aanbod van sport en recreatievoorzieningen en activiteiten in en dichtbij de woonwijken. Zij hebben behoefte aan een multifunctionele leefomgeving om te wandelen, te fietsen, te sporten, te bewegen, zich te vermaken en elkaar te ontmoeten. Sport en bewegen is belangrijk voor alle inwoners. Zij doen dat in georganiseerd verband in specifieke voorzieningen maar veelal ook in een ‘niet of anders georganiseerde’ wijze in de openbare ruimte zoals de recreatiegebieden. We blijven ons derhalve inzetten voor:

  • voldoende sport- en recreatiemogelijkheden dicht bij huis en in de wijk (sport- en gymzalen, spelen, ontmoetingsplekken, buurtparken);
  • voldoende bovenwijkse sportvoorzieningen (buitensportcomplexen, sporthallen en zwembaden);
  • vitale sportorganisaties met een kwalitatief hoogwaardig activiteitenaanbod;
  • recreatiemogelijkheden in centrale openbare ruimten (wijkparken);
  • 'groene en blauwe' mogelijkheden in het buitengebied (groen- en recreatiegebieden).

Sport

De opdracht om sport en bewegen als instrument in te zetten om sociaal maatschappelijke doelen te bereiken is de komende jaren van belang. Topsport is een katalysator voor de breedtesport. Wij willen daarom zowel voor de topsport als de breedtesport goede sportfaciliteiten en ondersteuning van sportorganisaties blijven aanbieden. Het behoud van het (sport)voorzieningenniveau is belangrijk voor de leefbaarheid van de woonomgeving, vooral in de kleinere kernen.

Recreatie en toerisme

De restantopgave uit de Vinexperiode-Raamplan Haarlemmerméér Groen voor nieuwe groene recreatieruimte van ongeveer 350 hectare, wordt (onder andere) met behulp van de compensatiegelden van Schiphol (PASO) in de komende jaren in fasen gerealiseerd in PARK21: een multifunctioneel, metropolitaan landschapspark. Dichter bij huis wordt recreatie mogelijk gemaakt met speel-, sport- en buurtparken en ontmoetingsplekken in de directe woonomgeving en de grotere wijkparken. Wij stimuleren het plaatsvinden van gevarieerde en aantrekkelijke evenementen. Evenementen zijn voor ons een middel om onder andere het leef- en het vestigingsklimaat te versterken en economische effecten voor de detailhandel en horeca te bevorderen.

Recreatievoorzieningen en een gevarieerd evenementenaanbod bevorderen, naast de functie van noodzakelijke vrijetijdsvoorzieningen voor onze inwoners, bovendien de aantrekkelijkheid van onze gemeente voor toeristen. Dit toeristisch bezoek leidt tot hogere bestedingen aan horeca- en culturele voorzieningen. In 2020 gaan we het geactualiseerde recreatiebeleid implementeren.

Tabel 72 

Programma / Omschrijving

Eenheid

Indicator

Bron

Metingen

Prognose

2017

2018

2019

2020

2021

Recreatiegebieden

Hectare

Lokaal

Gemeente

932

932

n/b

-

-

Recreatiegebieden

gebieden

Lokaal

Gemeente

15

15

n/b

-

-

Haarlemmermeerse Bos

Aantal bezoeken per jaar van belangrijkste recreatie-
gebieden in miljoenen

Lokaal

Gemeente

1,75

1,75

n/b

-

-

Toolenburgerplas

Lokaal

Gemeente

1,4

2,5

n/b

-

-

Groene Weelde

Lokaal

Gemeente

0,6

0,6

n/b

-

-

Aantal grote en kleine evenementen

Aantal

Lokaal

Vergunningen bestand gemeente

120

140

n/b

-

-

Mysteryland

Aantal bezoekers
enkele kleine en
grote evenementen

Lokaal

Tellingen en
schattingen gemeente/ organisatoren

96.000

110.000

n/b

-

-

Concours Hippique

20.000

15.000

n/b

-

-

Meerlive

35.000

20.000

n/b

-

-

Meerjazz

10.000

5.000

n/b

-

-

Mudmasters

14.000

12.000

n/b

-

-

Winterland

30.000

n.v.t.

n/b

-

-

Awakenings

35.000

n/b

-

-

Activiteiten

  1. Uitvoeren van het geactualiseerde sportbeleid
  2. Uitwerken van de pijlers van het sportbeleid
  3. Zorgen voor toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod
  4. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties
  5. Zorgen voor ondersteuning van (top)sportverenigingen en organisaties
  6. Ondersteuning kern- en groeisporten, talentontwikkeling en evenementen via het topsportloket
  7. Uitvoeren van het toerisme- en evenementenbeleid, het recreatie en groot groenbeleid en het speelruimtebeleid
  8. Voorbereiden van recreatie deelprojecten in PARK21, uitvoering van de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen en vernieuwing inrichting Haarlemmermeerse Bos

Toelichting

1. Uitvoeren van het geactualiseerde sportbeleid

Binnen de uitvoering van het sportbeleid richten we onze aandacht met name op volwassenen, ouderen en kwetsbaren.

2. Uitwerken van de pijlers van het sportbeleid

De pijlers binnen het sportbeleid worden uitgewerkt richting een uitvoeringsplan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de conclusies uit het onderzoek ‘Sportlandschap van Haarlemmermeer', welke dit jaar weer uitgevoerd zal worden. Team Sportservice is bij de uitvoering onze grootste partner. In een programma van eisen zijn de gezamenlijke afspraken hierover vastgelegd. In 2018 is deze voor twee jaar verleend (voor 2018 en 2019). Eind 2019 wordt besloten voor welke termijn de subsidie voor de komende jaren verleend wordt.

3. Zorgen voor toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod

Naast het realiseren en op peil houden van kwalitatief goede, toegankelijke en laagdrempelige sportaccommodaties, voert Team Sportservice in onze opdracht diverse activiteiten en diensten uit voor alle inwoners en organisaties in Haarlemmermeer (gemeentebrede basis). Deze activiteiten en diensten vervullen een belangrijke rol in het behouden en versterken van de fysieke en sociale sportinfrastructuur en dus het fysiek en sociaal in beweging krijgen en houden van alle inwoners van Haarlemmermeer.

4. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties

Voor de optimalisering van het beheer en het onderhoud van buitensportaccommodaties wordt gebruik gemaakt van een meerjarenonderhoudsplan. Wij onderzoeken de mogelijkheden om maatschappelijke organisaties actief ruimte te bieden voor medegebruik van sportvoorzieningen. In samenwerking met Sportfondsen Haarlemmermeer, Team Sportservice, verenigingen, onderwijs en ondernemers wordt invulling gegeven aan planvorming voor nieuwe sportaccommodaties.

5. Zorgen voor ondersteuning van (top)sportverenigingen en organisaties

De inzet van Team Sportservice is er voor een groot deel op gericht om sportverenigingen te ondersteunen bij het uitoefenen van hun basisfunctie als sportaanbieder en daarmee met het behouden/vergroten van hun bestaansrecht. Bovendien wordt gelet op de mate waarin verenigingen maatschappelijk actief zijn of de intentie hebben om een bredere maatschappelijke rol te vervullen. Daarbij worden de banden tussen sportorganisaties/verenigingen en andere maatschappelijke organisaties verder aangetrokken om de kansen te vergroten voor extra activiteitenaanbod en gebruik van voorzieningen, bijvoorbeeld voor de dagbesteding van kwetsbare groepen.

6. Ondersteuning kern- en groeisporten, talentontwikkeling en evenementen via het topsportloket

Sporten in Haarlemmermeer moet voor iedereen mogelijk zijn, ook voor topsporters en talenten. Topsportloket Haarlemmermeer ondersteunt verenigingen, sporters en evenementorganisatoren bij hun ambities. De banden met het bedrijfsleven worden verstevigd, zodat een extra financiële ondersteuningsmogelijkheid richting de topsporters ontstaat. Het onlangs geëvalueerde topsportbeleid wordt uitgevoerd.

7. Uitvoeren toerisme en evenementenbeleid en uitvoeren geactualiseerd recreatiebeleid

In 2019 is een nieuwe visie toerisme en evenementen vastgesteld alsmede een geactualiseerd beleid recreatie en grootschalig groen. In 2020 worden in dit kader verschillende uitvoeringsactiviteiten ter hand genomen. De bestaande samenwerking in de MRA, op het gebied van het metropolitaan landschap, toerisme en in het project Amsterdam Bezoeken, Holland Zien, zetten wij voort. In aanvulling op het bestaande regionale fietsknooppuntennetwerk en sloepenvaarnetwerk, starten we met de regiogemeenten met de uitrol van een regionaal wandelnetwerk.

8. Voorbereiden van recreatie deelprojecten, PARK21 (in deelgebied 2, 3 en 4), de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen en vernieuwing inrichting Haarlemmermeerse Bos

PARK21: na vaststelling van een actuele Masterplankaart, de Milieueffectrapportage (MER) en het bestemmingsplan gaan we in 2020 verder met de ontwikkeling van de Park- en Polderlaag in deelgebied 2 en 3. Na afwikkeling van de grondverwerving, starten we met de realisatie van de recreatieve en ecologische zone Veldpost ten zuiden van de Schipholweg, die naar verwachting in 2021 voltooid zal zijn.

In samenwerking met het Recreatieschap Spaarnwoude en Staatsbosbeheer worden kwaliteitsverbeteringen uitgevoerd in de Staatsbosbeheergebieden in het zuiden van Haarlemmermeer, zoals Venneperhout, Zwaansbroek en de IJtochtzone.

Sinds 2017 is gefaseerd de vernieuwing van de voormalige Floriadetuinen en andere deelgebieden van het 40 jaar oude Haarlemmermeerse Bos ter hand genomen. In 2020 wordt de volgende serie vernieuwingen uitgevoerd.

Tabel 73 Wat mag het kosten?

(Bedragen × € 1.000)

JR2018

2019

2020

2021

2022

2023

Beleidsdoel E: Inwoners beschikken over voldoende aantrekkelijke mogelijkheden om te recreëren, bewegen actief en nemen deel aan sport.

Baten

6.044

6.544

6.496

6.496

6.496

6.496

Lasten

22.807

26.129

26.888

26.076

26.522

29.560

Saldo

-16.763

-19.585

-20.392

-19.580

-20.026

-23.064

Toelichting op de verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar

Tabel 74 

Verschillen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

2020

2021

2022

2023

Baten

Overig

-48

-

-

0

Totaal Baten

-48

-

-

0

Lasten

Kapitaallasten

-445

145

129

445

Mainport & Groen

-440

627

-576

-3.483

Revitalisering Haarlemmermeerse Bos

175

-

-

-

Gewijzigde verdeling van personeelslasten

-162

-

-

-

Indexering subsidies

41

-

-

-

Overig

73

40

1

0

Totaal Lasten

-758

812

-446

-3.038

Tabel 75 

Lasten

Als gevolg van wijzigingen in de investeringen van sport en recreatievoorzieningen is sprake van een mutatie op de kapitaallasten.

De aanwending van de van de Stichting Mainport en Groen ontvangen middelen voor groen- en recreatieve voorzieningen schuift op, met name omdat het oorspronkelijk voornemen tot aanleg van een fietspad in Nieuwe Meer naast de A9 en de golfbaan, niet kan worden uitgevoerd wegens te krappe ruimte en veiligheid. Alternatieve recreatieve voorzieningen in Nieuwe Meer zijn in voorbereiding.
Voor de aanpassing van het Project Groene As wordt verwezen naar het MPI voorjaar 2019.
In 2023 zullen de overgenomen projecten van Mainport en Groen naar verwachting afgerond worden. De lasten worden gedekt door een bijdrage uit de reserve Mainport en Groen.

In het kader van de gefaseerde revitalisering van het recreatiegebied Haarlemmermeerse Bos worden onder meer de toegangen tot het bos bij de fietstunnels ter hoogte van Dassenbos en Ravensbos verbeterd en de bosvakken en routes in de westrand vernieuwd. Het budget wordt gedekt uit de reserve Haarlemmermeerse Bos.

Als gevolg van een gewijzigde verdeling van personeelslasten over de beleidsdoelen is sprake van extra doorbelasting op dit beleidsdoel.

De indexering van de subsidies met 1,5% leidt tot een verhoging van de lasten op dit beleidsdoel.