Riolering

Om aan de zorgplichten voor afval-, hemel- en grondwater te voldoen beheren en onderhouden wij het bijbehorende waterstelsel. Verbeteringsmaatregelen en vervangingen van het bestaande rioolstelsel zijn hier een onderdeel van.

Wij hebben extra aandacht voor het scheiden van afval- en hemelwater (afkoppelen) om de hoeveelheid afvalwater bij de zuivering te verminderen en het zuiveringsproces te verbeteren. In Spaarndam vervolgen wij bijvoorbeeld de voorbereiding van het integrale project Klimaatbestendig Spaarndam, waarvan de uitvoering is voorzien in 2026. Wij vervolgen daarnaast de voorbereiding van een gebiedsgerichte aanpak in delen van Zwanenburg en Rijsenhout, waarbij wij de openbare ruimte integraal vernieuwen, inclusief rioleringsmaatregelen en een klimaatbestendige inrichting.

Wij reinigen en inspecteren circa 61 km van de riolering in delen van Abbenes, Badhoevedorp, Beinsdorp, Boesingheliede, Buitenkaag, Cruquius, Halfweg, Hoofddorp, Lisserbroek, Nieuw-Vennep Oost, Rijsenhout, Zwaanshoek en Zwanenburg. De resultaten van inspecties en een risico-analyse zijn de basis voor het bepalen van de benodigde maatregelen. Wij willen voor circa 2,3 km van ons rioolstelsel levensduur

verlengende maatregelen (relinen van de leiding) en herstelmaatregelen treffen. Dit jaar zal dit plaatsvinden onder andere in delen van Zwanenburg, Boesingheliede, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Vijfhuizen, Badhoevedorp en LIsserbroek, Deze maatregelen zijn minder kostbaar en veroorzaken nagenoeg geen overlast voor inwoners. Daarnaast renoveren we twee rioolgemalen (Tudorpark en Kanaalweg) en vervangen wij 20 drukrioolpompen.

Tot slot actualiseren wij ons beheerbestand en zetten dit om naar de landelijke standaard Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW).