Watergangen

Wij beheren watergangen buiten de bebouwde kom en langs de polderwegen, enkele fortgrachten en diverse vijvers binnen het stedelijke gebied. Hoofdwatergangen, zoals tochten en vaarten, worden door het hoogheemraadschap van Rijnland beheerd. Voor het beheer van watergangen in stedelijk gebied hebben wij een overeenkomst met het hoogheemraadschap afgesloten.

Het onderhoud van de watergangen bestaat uit het samen met het hoogheemraadschap van Rijnland maaien en uithalen van de gemeentelijke watergangen, het baggeren en het verwijderen van drijfvuil.

Voor het verwijderen van bagger uit watergangen buiten de kom zijn wij zelf verantwoordelijk. Op grond van het PRSW hebben wij eind 2024 het baggerplan geactualiseerd en tevens voor de onderdelen duikers, stuwen en beschoeiing een beheerplan opgesteld.

Het hoogheemraadschap onderhoudt de watergangen binnen de bebouwde kom, waaronder het baggeronderhoud, om de watergangen op diepte te houden en de waterkwaliteit in stand te houden. Wij proberen zoveel mogelijjk bagger op de kant te brengen. Bagger die verontreinigd is of technisch niet op de kant kan worden gebracht, wordt op kosten van het hoogheemraadschap afgevoerd naar een professionele verwerker. De kosten van bagger waarvan wij het vanwege omwonenden of vanwege het bevorderen van de biodiversiteit niet wenselijk vinden dat deze op de kant wordt gebracht, zijn voor onze rekening omdat wij een ontvangstplicht hebben voor deze bagger.

Om in 2025 de vrijkomende bagger zoveel mogelijk te kunnen accepteren en duurzaam en kosteneffectief voor hergebruik geschikt te maken, realiseren wij in 2024 twee nieuwe baggerdepots. Dit betreft zowel bagger die vrijkomt bij onze eigen werkzaamheden, als baggerwerkzaamheden door het hoogheemraadschap, waarvoor wij een ontvangstplicht hebben.

Beschoeiingen, duikers en stuwen worden vervangen vanuit de VOR. Wij vervangen beschoeiing, duikers en stuwen op basis van meldingen.