Openbaar Groen

Het openbaar groen bestaat uit bomen en groenvlakken (onder andere gazon, heesters, hagen, bosplantsoen). Hoe wij het openbaar groen onderhouden is opgenomen in het beheerplan bomen en beplanting 2024-2028.

Goed onderhoud heeft invloed op de leefomgeving en draagt bij aan een positieve belevingswaarde van de woon- en leefomgeving. Het onderhoud bestaat uit de volgende maatregelen:

  • om de kwaliteit goed in beeld te houden inspecteren wij alle bomen minimaal één keer per vier jaar op veiligheid; monumentale bomen inspecteren wij elk jaar;

  • we snoeien de bomen één keer per vier jaar om de kwaliteit voldoende te houden;

  • daarnaast beschermen we bomen tijdens werkzaamheden en bij renovatieprojecten geven we bestaande bomen indien nodig extra ondergrondse ruimte en voeding;

  • als de veiligheid in het geding is, dan worden maatregelen getroffen, zoals het snoeien of vervangen van de boom;

  • beplantingsvakken worden onkruidvrij gehouden en deze worden gesnoeid om de (verkeers)veiligheid te waarborgen;

  • de kwaliteit van beplantingen inspecteren wij één keer per vier jaar via de metingsmethodiek NEN 2767;

  • beplantingen met een slechte kwaliteit vervangen wij.

Wij bestrijden daarnaast de eikenproccessierups zoveel mogelijk biologisch door hun natuurlijke vijanden (vogels en vleermuizen) aan te trekken door nestkasten te plaatsen. Ook kruidenrijke grassen leveren een bijdrage aan de bestrijding van de eikenprocessierups, omdat insecten in deze grassen vogels aantrekken.

Kwaliteit bomen

De kwaliteit van bomen is over het algemeen goed. Uit de meest recente veiligheidsinspecties van onze bomen komt het volgende beeld naar voren:

Tabel 117

Kwaliteit (gemeentelijke)) bomen1

2019

2022

2023

Voldoende

85,2%

79%

75,4 %

Matig

12,5%

19%

22,8%

Slecht

2,1%

1,5%

1,5%

Zeer slecht

0,2%

0,2%

0,3%

  1. De percentages tellen niet op tot 100%, omdat niet alle bomen worden geinspecteerd. Jonge bomen hoeven bijvoorbeeld nog niet te worden geïnspecteerd.

Figuur 3

Uit de veiligheidsinspecties is gebleken dat het aantal bomen dat in slechte en zeer slechte kwaliteit verkeert ongeveer gelijk is gebleven ten opzichte van de meting uit 2022. Het aantal bomen met kwaliteitsniveau 'voldoende' is met 3,8% afgenomen; het aantal bomen met kwaliteitsniveau 'matig' is toegenomen. Het bomenbestand veroudert en dat betekent dat meer kosten worden gemaakt voor het snoeionderhoud.

Wij willen het aantal slechte en zeer slechte bomen (1,8% in 2023) verminderen om de kwaliteit van ons bomenareaal te verbeteren. Zie voor onze doelstellingen het Programma Kwaliteit Fysieke Omgeving). Ondanks dat 1,8% een laag percentage is, gaat het toch om enkele honderden bomen. Ons vervangingsplan en onze onderhoudscyclus richten wij op het verlagen van het percentage slechte en zeer slechte bomen. Voor de slechte bomen beoordelen wij of deze vervangen dienen te worden of dat extra onderhoud volstaat. Een kanttekening hierbij is dat de kwaliteit van bomen wordt beïnvloed door weersomstandigheden als storm of bijvoorbeeld droogte of wateroverlast door klimaatverandering, waardoor het niet altijd mogelijk is om de kwaliteit van bomen in alle opzichten optimaal te houden.

Kwaliteit beplantingen

Beplantingen inspecteren wij één keer per vier jaar via de methode voor kwaliteitsmeting NEN 2767, waarbij de conditiescore van beplantingen wordt bepaald. De geïnspecteerde plantvakken kunnen een conditiescore van 1 tot 6 krijgen (van zeer goed tot zeer slecht). Uit de kwaliteitsmeting openbaar groen komt het beeld opgenomen in Tabel 118 naar voren.

Tabel 118

Conditiescore kwaliteitsmeting
openbaar groen

Percentage van de (gemeentelijke) groenvakken 20191

Percentage van de (gemeentelijke) groenvakken 2022

1 (uitstekend)

58%

18%

2 (goed)

26%

12%

3 (redelijk)

5%

27%

4 (matig)

6%

37%

5 (slecht)

4%

7%

6 (zeer slecht)

1%

1%

  1. Beplanting wordt één keer per vier jaar geïnspecteerd volgens de NEN 2767-systematiek. Wij hebben in 2019 voor het eerst volgens deze nieuwe systematiek geïnspecteerd. In 2026 volgt een nieuwe inspectie.

Figuur 4

In de afgelopen twee jaar was het voorjaar extreem droog en warm. Dit is zichtbaar in de resultaten van de kwaliteitsmeting van het openbaar groen. Met name nieuwe aanplant heeft hier last van. Wij geven nieuwe aanplant om die reden structureel een langere periode van nazorg (waaronder extra water geven indien nodig). Tevens planten wij soorten die beter bestand zijn tegen droogte en hitte. Daarnaast voeren wij onderzoeken uit naar de kwaliteit van de bodem van beplantingsvakken en standplaatsen van bomen. Op sommige locaties is de bodem te sterk verdicht, zodat bomen en beplanting in droge periodes dieper liggend grondwater niet kunnen bereiken. Op andere locaties kan in een natte periode het water door de verdichting niet goed in de grond zakken en is de bodem te vochtig, zodat beplanting verdrinkt. Een verdichte bodem bevat vaak geen zuurstof en hierdoor geen bodemleven (voedingsstoffen voor planten). Wij doorbreken de verdichte bodemlaag en dienen tevens bemesting toe om de bomen en/of beplanting te laten herstellen.

Onze vervangingsplannen zijn gericht op het vervangen van beplanting met een slechte (score 5) en zeer slechte (score 6) kwaliteit, waarbij het doel is de percentages hiervan te verminderen. Zie voor onze doelstellingen Programma Kwaliteit Fysieke Omgeving). De plantvakken met een matige conditie (score 4) zullen worden vervangen in gecombineerde projecten. Beplantingen met een slechte kwaliteit vervangen wij als losstaande projecten.

De te vervangen bomen en beplanting staan verspreid over de gemeente. Wij nemen de vervanging zoveel mogelijk mee in integrale projecten. De locaties in Tabel 119 staan in 2025 op de planning.

Tabel 119

Project

Straat

Kern

Vervangen bomen en beplanting in combinatie met verhardingen en riolering

Kruisweg

Cruquiuis Oost

Diverse bomen vervangen in integrale projecten

diverse

diverse

Vervangen bomen en beplanting in combinatie met verhardingen

Houtwijkerveld

Hoofddorp

Vervangen bomen en beplanting in combinatie met verhardingen en riolering

Kaj Munkweg

Hoofddorp

Vervangen bomen en beplanting in combinatie met verhardingen

IJweg, tussen Venneperweg en Noorderdreef

Nieuw-Vennep

Vervangen bomen en beplanting in combinatie met verhardingen

Noordelijke Randweg

Nieuw-Vennep

Daarnaast planten wij op verzoek van inwoners extra bomen op locaties waar dit technisch mogelijk is om de fysieke leefomgeving extra te vergroenen.