Beleidsdoel A: Goed onderhouden openbaar groen en bomen, die bijdragen aan een positieve beleving van de openbare ruimte.

Wat willen wij bereiken en wat gaan we daarvoor doen?

Openbaar groen en bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving en de beleving hiervan door gebruikers. Wij streven ernaar te voldoen aan de wettelijke zorgplicht voor bomen door het bestaande areaal veilig en vitaal te houden. Daarnaast willen wij de leefomgeving verder vergroenen en de biodiversiteit van het groen in de openbare ruimte versterken door een gevarieerd areaal. Groen is van belang voor een klimaatbestendige inrichting omdat beplanting en bomen overtollig regenwater beter vasthouden en bomen schaduw geven bij hitte. Bomen zorgen bovendien voor een verbetering van de luchtkwaliteit.
Omdat het klimaat opwarmt stijgt de temperatuur vooral in dichtbebouwde gebieden. We streven ernaar in ons Klimaatadaptiefbeleid Haarlemmermeer 40% schaduw langs langzaam verkeerroutes en verblijfsplekken waar mensen zich ophouden in de openbare ruimte te creëren door het planten van bomen. In totaal willen wij 8.000 extra bomen planten tijdens deze collegeperiode, waarvan de nadruk zal liggen op locaties in grootschalig groen en in de recreatiegebieden. Maar ook in de leefomgeving planten wij extra bomen.

Met de gemeentelijke begraafplaatsen bieden wij onze inwoners plekken voor het herdenken van dierbaren, maar ook ontmoetingsplaatsen, waar de natuur- en cultuurhistorische waarden van de begraafplaatsen kunnen worden beleefd. Wij streven naar goed onderhouden en goed toegankelijke begraafplaatsen.

Tabel 57

Omschrijving

Eenheid

Bron

Metingen

Streefwaarden
prognose

2019

2022

2023

2025

2026

2027

2028

Kwaliteit (gemeentelijke) bomen

Voldoende

Veiligheidsinspectie bomen

85,2%

79,0%

79,59%

80,0%

80,0%

80,0%

80,0%

Kwaliteit (gemeentelijke) bomen

Matig

Veiligheidsinspectie bomen

12,5%

19,0%

12,95%

19,0%

17,0%

18,0%

18,0%

Kwaliteit (gemeentelijke) bomen

Slecht of zeer slecht

Veiligheidsinspectie bomen

2,3%

1,7%

1,72%

1,5%

2,0%

2,0%

2,0%

Kwaliteit (gemeentelijke) beplanting

Uitstekend tot goed

Kwaliteitsmeting NEN 2767

84,0%

29,0%1

-

-

87,0%

-

-

Kwaliteit (gemeentelijke) beplanting

Redelijk tot matig

Kwaliteitsmeting NEN 2767

11,0%

64,0%

-

-

11,0%

-

-

Kwaliteit (gemeentelijke) beplanting

Slecht tot zeer slecht

Kwaliteitsmeting NEN 2767

5,0%

8,0%

-

-

2,0%

-

-

  1. Beplanting wordt eens per vier jaar geïnspecteerd volgens de NEN 2767-systematiek. Wij hebben in 2019 voor het eerst volgens deze nieuwe systematiek geïnspecteerd. In 2026 volgt een nieuwe inspectie.

Activiteiten

  1. Het duurzaam onderhouden van openbaar groen en bomen

  2. Het vergroenen van de leefomgeving en het versterken van de biodiversiteit

  3. Het vergroten van de betrokkenheid van de gebruikers van openbaar groen en bomen

  4. Het duurzaam beheren van de gemeentelijke begraafplaatsen

Toelichting

1. Het duurzaam onderhouden van openbaar groen en bomen

Wij houden het openbaar groen en bomen in goede conditie door de juiste onderhoudsmaatregelen toe te passen. Daarnaast beschermen we bomen, die veelal in beperkte (bijvoorbeeld stedelijke) ruimte staan en zorgen we zowel ondergronds als bovengronds voor goede groeiomstandigheden. We controleren de staat van de bomen door ze regelmatig te inspecteren. Vanuit onze wettelijke zorgplicht vervangen wij bomen die vanuit inspecties als onveilig worden aangemerkt. Wij willen het percentage slechte en zeer slechte bomen verminderen tot 1,5% in 2025 en het percentage slechte tot zeer slechte beplanting verminderen tot 2% in 2026. Het bomenbestand veroudert en dat betekent dat meer kosten worden gemaakt voor het snoeionderhoud. Daarnaast hebben wij vaker te maken met lange droge periodes die gevolgen hebben voor de kwaliteit van onze bomen en beplanting. Wij controleren nieuw geplante bomen regelmatig en indien nodig geven wij deze water om uitval van bomen te voorkomen. Ook treffen wij maatregelen om de bomen en de beplanting beter bestand te maken tegen de verandering van het klimaat, bijvoorbeeld door het tegengaan van verdichting van de bodem. In de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen gaan wij nader in op het onderhoud en de vervanging van openbaar groen en bomen.

2. Het vergroenen van de leefomgeving en het versterken van de biodiversiteit

Wij vergroenen de leefomgeving verder door waar mogelijk verhardingen (tegels/straatstenen) te vervangen door groen. Meer groen zorgt ervoor dat de leefomgeving aantrekkelijker is, beter bestand is tegen het veranderende klimaat, omdat water beter kan wegzakken in de bodem, en meer biodivers wordt. Hiervoor richten wij bijvoorbeeld bestaande parkeerplaatsen in met grasstenen (tegels met gaten waarin gras kan groeien). Waar mogelijk versmallen wij stoepen en straten, waardoor er groenstroken ontstaan. Tevens planten wij soorten die beter bestand zijn tegen droogte en hitte. In wijken waar weinig bomen staan, planten wij extra bomen. Samen met inwoners, dorps- en wijkraden en ondernemers inventariseren wij de locaties die vergroend kunnen worden of waar extra bomen geplant kunnen worden.
Voor het versterken van de biodiversiteit passen wij ook natuurvriendelijk maaien toe. Dit betekent dat wij grassen op bepaalde locaties minder vaak of op verschillende tijdstippen maaien. Hierdoor krijgen we schrale- en kruidenrijke grassen. Ook onderzoeken wij op welke locaties wij binnen bestaand budget onderhoud met een klepelmaaier kunnen verminderen. Om het vergroenen en het versterken van de biodiversiteit een bredere basis te geven, werken wij samen met parkmanagementorganisaties, de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland en Greenbase en Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland.

3. Het vergroten van de betrokkenheid van de gebruikers van openbaar groen en bomen

Wij vergroten de betrokkenheid van inwoners door delen van de groene buitenruimte in zelfbeheer uit te geven en vormen van zelfbeheer door inwoners, zoals buurt- en geveltuinen en boomspiegels, te stimuleren. Ook betrekken wij inwoners bij het renoveren van het openbaar groen en bij het vergroenen van de bestaande openbare ruimte, zodat hun wensen zoveel mogelijk in de plannen kunnen worden opgenomen. Wij organiseren met NMCX, centrum voor duurzaamheid, een boomfeestdag, waarbij de nadruk ligt op het educatieve karakter van het planten van bomen. Via parkmanagementorganisaties op negen bedrijventerreinen worden ook ondernemers betrokken bij het onderhoud van de openbare buitenruimte. Hierdoor hebben zij direct invloed op de staat en de kwaliteit van het terrein. Zij kunnen kiezen voor een hoger onderhoudsniveau door zelf hieraan bij te dragen. Ook worden ondernemers betrokken bij het beheer en onderhoud van rotondes. Inmiddels zijn 23 rotondes in onze gemeente geadopteerd door bedrijven, die deze inrichten naar eigen idee. De bedrijven onderhouden de rotondes en hebben hierop als tegenprestatie een (beperkte) reclame-uiting .

4. Het duurzaam beheren van de gemeentelijke begraafplaatsen

Wij beheren de begraafplaatsen op niveau A (hoog) van het Beheerkwaliteitplan, om recht te doen aan deze bijzondere gedenkparken. Samen met rechthebbenden en vrijwilligers organiseren wij publieksactiviteiten op de begraafplaatsen en verstrekken wij informatie over de (cultuur)historie van de begraafplaatsen. In de paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen gaan wij nader in op het onderhoud en de vervanging van begraafplaatsen. In de paragraaf Lokale heffingen is een berekening van de kostendekkendheid van de gemeentelijke begraafplaatsen opgenomen.

Tabel 58 Wat mag het kosten?

(Bedragen × € 1.000)

JR2023

2024

2025

2026

2027

2028

Beleidsdoel A: Goed onderhouden openbaar groen en bomen, die bijdragen aan een positieve beleving van de openbare ruimte.

Baten

1.539

1.847

1.848

1.848

1.848

1.848

Lasten

14.873

14.877

14.886

14.339

14.330

14.298

Saldo

-13.333

-13.030

-13.038

-12.491

-12.481

-12.449

Toelichting op de verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar

Verschillen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

2025

2026

2027

2028

Baten

Overig

1

-

-

-

Totaal Baten

1

-

-

-

Lasten

1. Uitbreiding areaal openbare ruimte

-

325

-

-

2. Onderhoudsbudget bomen en beplanting

-

125

-

-

Overig

-8

97

9

32

Totaal Lasten

-8

547

9

32

Lasten

1. In 2023 is het te onderhouden areaal in de openbare ruimte toegenomen vanwege de uitvoering van diverse projecten, zoals Wickevoort, Groeneweg, Tudorpark, Westelijke ontsluiting en Dorpsplein Zwanenburg. Deze lasten kunnen niet worden gedekt uit de stelpost voor areaaluitbreiding. In afwachting van de evaluatie van de areaalsystematiek, is het deel voor 2024 en 2025 verwerkt.

2. Bij de actualisering van de Beheerplannen Fysieke Leefomgeving 2024 tot en met 2028 (raadsvoorstel 10164415) is door de raad besloten incidenteel (voor 2024 en 2025) extra onderhoudsbudget beschikbaar te stellen voor bomen en beplanting.