Beleidsdoel E: Inwoners beschikken over voldoende aantrekkelijke mogelijkheden om te recreëren, bewegen actief en nemen deel aan sport.

Wat willen wij bereiken en wat gaan wij daarvoor doen?

We streven naar een leefomgeving die uitnodigt om te wandelen, te fietsen, te sporten, te bewegen en te vermaken en die het ontmoeten stimuleert. Sport, bewegen en recreëren geeft mensen plezier, uitdaging, voldoening en beleving en draagt bij aan een samenleving waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen. Hierdoor heeft sport en bewegen een gunstig effect op gezondheid en sociaal welzijn. We blijven ons inzetten voor:

  • voldoende sport- en recreatiemogelijkheden dicht bij huis en in de wijk (sport- en gymzalen, spelen, ontmoetingsplekken en buurtparken);

  • goed toegankelijke en voldoende bovenwijkse sportvoorzieningen (buitensportcomplexen, sporthallen en zwembaden) en bovenwijkse groenprojecten (bos- en recreatiegebieden en verbindingen);

  • sportprogrammering om zoveel mogelijk Haarlemmermeerders structureel te laten bewegen of sporten;

  • vitale sportorganisaties die toegankelijk en sociaal veilig zijn voor iedereen.

Sport

We vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om te genieten van een leven lang sporten en bewegen in een gezonde en veilige sportomgeving. Daarom bieden wij sportfaciliteiten aan, ondersteunen we sportverenigingen en stimuleren wij sport en bewegen in de wijken. We zetten sport en bewegen in als middel voor een vitale samenleving. Met de groei van de gemeente ontstaat een grotere behoefte aan sportaccommodaties. We zetten in op een voldoende sportvoorzieningen in een aantrekkelijke leefomgeving.

Recreatie en toerisme

Veel vrijetijdsactiviteiten van onze inwoners (en bezoekers) vinden plaats in aangelegde groengebieden. Zeer hoge bezoekersaantallen zien we in de gebieden Houtrak, Haarlemmermeerse Bos, Toolenburgerplas en Venneperhout, maar ook de kleine, rustige gebieden zijn belangrijk. We streven naar voldoende en gevarieerde groengebieden die toegankelijk zijn voor iedereen en het verbeteren van de recreatieve netwerken. De geplande groengebieden in PARK21 worden met prioriteit tot ontwikkeling gebracht. Aan de westflank van Haarlemmermeer verbeteren we bestaande en ontwikkelen we nieuwe groengebieden in samenhang met de woningbouwopgave. Bij Lisserbroek starten we met de voorbereiding van het ontwikkelen van de Groene Kwadrant ten noorden van de Olmenhorst en we ontwikkelen een landschapsvisie voor de Westflank. Op financieel vlak zoeken we samenwerking met de provincie Noord-Holland om aanspraak te kunnen maken op verschillende subsidies. De regiodeal MRA West bevat verschillende projecten ter verbetering van de leefbaarheid en verbinding tussen de wijken en PARK21 en in het recreatiegebied Spaarnwoude. Aan de Oostkant werken we aan de ontwikkeling van de Westeinderscheg. Bij Abbenes, Hoofddorp en Zwanenburg investeren we in nieuw groen. In diverse kernen wordt recreatie mogelijk gemaakt met speel-, sport- en ontmoetingsplekken in de directe woonomgeving en buurt- en wijkparken.

Wij stimuleren het plaatsvinden van gevarieerde en aantrekkelijke toeristische en recreatieve activiteiten en evenementen voor bewoners en bezoekers. Evenementen zijn voor ons een middel om onder andere het leef- en het vestigingsklimaat te versterken en economische effecten voor de detailhandel en horeca te bevorderen. Een onderdeel uit de visie Toerisme, Evenementen en Promotie is het verduurzamen van de hotelshuttles die rijden tussen de hotels en de luchthaven. Samen met de luchthaven Schiphol, Koninklijke horeca Nederland, afdeling Haarlemmermeer en de hotels in Haarlemmermeer werken we aan het realiseren van een gezamenlijk zero-emmissie hotelshuttle systeem, waarmee het aantal gereden dagelijkse kilometers en de uitstoot van CO2 substantieel wordt verminderd.

Activiteiten

  1. Zorgen voor een toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod

  2. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties

  3. Zorgen voor ondersteuning van sportverenigingen en beweegaanbieders

  4. Zorgen voor de inzet van sport als middel bij maatschappelijke opgaven

  5. Uitvoeren van de Visie Landschap en Recreatie, het beleid Toerisme, evenementen en promotie Haarlemmermeer

  6. Voorbereiden en uitvoeren van recreatie deelprojecten in PARK21, uitvoering van de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen, voorbereiden groen- en recreatieprojecten bij Abbenes, Hoofddorp en Zwanenburg

Toelichting

1. Zorgen voor een toegankelijk en laagdrempelig sportaanbod

Om de doelen op dit gebied te bereiken zetten we in op de volgende activiteiten. De website Ha!-meer.nl wordt nog meer ingezet om sport-, beweeg-, sociaal culturele en cultuuractiviteiten op toegankelijke wijze aan te bieden. Met nieuwe sport- en beweegprogramma’s willen we jeugd/jongeren bereiken die niet structureel sporten. We realiseren extra aanbod aan beweegactiviteiten voor ouderen waarin valpreventie centraal staat (relatie met beleidsdoel A). Om financiële drempels weg te nemen om te gaan sporten of bewegen zetten we extra in op het gebruik van de regelingen ‘(jong) Haarlemmermeer doet mee’.

2. Zorgen voor de realisatie en efficiënt beheer van gemeentelijke sportaccommodaties

De inventaris van gymzalen wordt aangepast aan de huidige normen. We starten met de bouw van sporthal Lincolnpark en met het aanbestedingstraject ten behoeve van de exploitatie van deze sporthal. Om met de groei van het aantal inwoners de grote vraag naar sportaccommodaties op te kunnen vangen, starten we een verkenning naar het efficiënter gebruik van de (buiten) sportaccommodaties. Tevens werken we aan een onderzoek inzake uitbreiding sport in Park21. Bij de hockeyclubs Spaarndam en De Reigers in Hoofddorp en bij voetbalvereniging Zwanenburg vervangen we de toplagen van drie kunstgrasvelden. Bij de toplaag van het voetbalkunstgrasveld spelen we in op het toekomstige verbod op rubberkorrels en gaan we uit van een non-infill veld. Dit is een kunstgras toplaag waarbij niet wordt ingestrooid met rubber, kurk of ander materiaal.

3. Zorgen voor ondersteuning van sportverenigingen en beweegaanbieders

We onderzoeken hoe de werkzaamheden van onze verenigingsadviseurs en het sportloket nog beter aan kunnen sluiten op de wensen en behoeften van onze sport- en beweegaanbieders. De focus van verenigingsondersteuning zit op de thema’s leden, vrijwilligers en positieve sportcultuur. Sinds een aantal jaar hebben we clubkadercoaches. Een clubkadercoach is een buurtsportcoach die trainers, coaches en leiders bij sportverenigingen ondersteunt. De focus ligt hierbij op het didactische en pedagogische aspect. We evalueren de inzet van clubkadercoaches. We zetten in op een uitbreiding van sportorganisaties die voldoen aan de Haarlemmermeese richtlijn voor een veilig sportklimaat. Het stelsel van leges en retributies die bij verenigingen in rekening worden gebracht voor het gebruik van de buitensportaccommodaties, wordt vernieuwd. Daarbij zijn de uitgangspunten en kaders die de raad ons daarvoor heeft meegegeven in 2024 leidend. Talenten en talentensportverenigingen ondersteunen we met workshops op maat.

4. Zorgen voor de inzet van sport als middel voor maatschappelijke opgaven

Voor de uitvoering van het Haarlemmermeers Sportakkoord II maken we een uitvoeringsplan 2025. De verschillende thema’s in het GALA verbinden we aan het sport- en beweegaanbod, zoals opgroeien in een kansrijke omgeving, terugdringen gezondheidsachterstanden, valpreventie en aanpak overgewicht en obesitas. Doel is om structureel een gezonde leefstijl te stimuleren.

5. Uitvoeren van de Visie Landschap en Recreatie, het beleid Toerisme, evenementen en promotie Haarlemmermeer

In het Haarlemmermeersebos en bij de Toolenburgerplas realiseren we diverse speel- en sporttoestellen. We werken samen met buurgemeenten en de provincie Noord-Holland aan de ontwikkeling van de Westeinderscheg. We werken aan de ontwikkeling van nieuwe recreatiegebieden in de Westflank van Haarlemmermeer in combinatie met de daar geprojecteerde woningbouw.

6. Voorbereiden en uitvoeren van recreatie deelprojecten in PARK21, uitvoering van de overgenomen projecten van Stichting Mainport en Groen, voorbereiden groen- en recreatieprojecten bij Abbenes, Hoofddorp en Zwanenburg

We realiseren bij Abbenes een Dorpsbos (acht hectare). In de groene Carré Zuid (14 hectare) werken we aan een uitbreiding van het totale recreatiegebied in Haarlemmermeer. Bij Zwanenburg Zuid (vier hectare) realiseren we een recreatief uitloopgebied. In het gebied van PARK21 start de ontwikkeling van Flumen, Groot Vennep en het voormalige baggerdepot om de basisstructuur te realiseren.

Tabel 35 Wat mag het kosten?

(Bedragen × € 1.000)

JR2023

2024

2025

2026

2027

2028

Beleidsdoel E: Inwoners beschikken over voldoende aantrekkelijke mogelijkheden om te recreëren, bewegen actief en nemen deel aan sport.

Baten

8.791

8.740

9.137

8.671

7.849

7.849

Lasten

31.772

32.203

33.852

32.862

30.921

29.914

Saldo

-22.981

-23.463

-24.715

-24.191

-23.072

-22.065

Toelichting op de verschillen ten opzichte van het voorgaande jaar

Verschillen ten opzichte van de gewijzigde begroting
(bedragen × € 1.000; min = nadeel )

2025

2026

2027

2028

Baten

1. Brede Spuk 2023-2026

-

-

-668

-

2. Oneigenlijk grondgebruik jongere wijken

460

-384

-153

-

Overig

-63

-82

-1

-

Totaal Baten

397

-466

-822

-

Lasten

1. Stichting Mainport en Groen projecten

-1.669

507

1.077

620

2. Revitalisering Haarlemmermeerse Bos

715

-

-

-

3. Kapitaallasten

-699

-191

123

383

4. Brede Spuk 2023-2026

-

-

668

-

5. Toerisme, evenementen en promotie 2020-2025

200

-

-

-

6. Oneigenlijk grondgebruik jongere wijken

-122

586

74

-

Overig

-74

88

-1

4

Totaal Lasten

-1.649

990

1.941

1.007

Baten

1. Tot en met 2026 ontvangen we van het Rijk op basis van de regeling specifieke uitkering sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en sociale basis 2023 – 2026 (Brede SPUK) uitvoeringsbudget. Het betreft 15 thema’s, waaronder de Brede Regeling combinatiefuncties en Lokaal Sportakkoord.

2. De verjaringstermijn voor de meest voorkomende vorm van verjaring van eigendom van grond is twintig jaar. Hiervoor is een plan van aanpak inclusief kostenraming vastgesteld om het oneigenlijk grondgebruik aan te pakken in wijken en straten jonger dan twintig jaar en in wijken en straten waarin korter dan twintig jaar geleden is gehandhaafd op oneigenlijk gebruik van gemeentegrond. Hiermee willen wij verjaring zoveel mogelijk voorkomen. Het benodigd bruto budget voor dit project bedraagt € 1.537.300, verdeeld over de jaren 2024 t/m 2026. Hiertegenover wordt een opbrengst geraamd van € 767.000 vanuit de verkoop van grond verdeeld over dezelfde jaren.

Lasten

1. Voor de geplande uitgaven voor de Stichting Mainport en Groen projecten met betrekking tot Nieuwe Meer zijn in overleg met de bewoners diverse ideeën bedacht om het budget in te zetten voor recreatieve en ecologische doeleinden. De uitvoering vindt in de jaren 2024 tot en met 2026 plaats. Het resterende investeringsdeel kan worden benut voor recreatieve en ecologische maatregelen in het convenantsgebied van Mainport en Groen. Het budget voor de Schaapskooi wordt ingezet voor kwaliteitsverbetering van de Plesmanhoek. Het recreatieschap Spaarnwoude heeft plannen opgesteld voor kwaliteitsverbetering. Voor de aanpassing van het Project Groene As wordt verwezen naar het SPI voorjaar 2024. De lasten worden gedekt door een bijdrage uit de reserve Stichting Mainport en Groen.

2. In het kader van de gefaseerde revitalisering van het ruim veertig jaar oude recreatiegebied Haarlemmermeerse Bos worden in 2024 onder meer de bosvakken en routes in de westrand vernieuwd, enkele steigers en een speelplaats verbeterd en sanitaire voorzieningen opgeknapt. Deze uitgaven worden gedekt vanuit de bestemmingsreserve Haarlemmermeerse Bos.

3. Als gevolg van wijzigingen in de investeringen is sprake van een mutatie op de kapitaallasten op dit beleidsdoel.

4. Zie voor een toelichting op de lagere lasten Brede Spuk in 2027 de toelichting opgenomen bij de baten.

5. Vanwege een budgetoverheveling bij de Najaarsrapportage 2023 zijn er in 2024 middelen beschikbaar voor het uitvoeren van diverse stimuleringsmaatregelen voor toerisme, evenementen en promotie.

6. Zie voor een toelichting op de lasten van oneigenlijk grondgebruik jongere wijken de toelichting opgenomen bij de baten.